Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ-125 г.ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАН КОЛОВ
  Н.Ч. „Св.Климент Охридски 1899” с.Сенник

  Събитие

  ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ-125 г.ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАН КОЛОВ

  Тази година се навършват 125 години от рождението на един велик българин, прославил България по цял свят, непобедимият майстор на борбата”Кеч ес Кеч” Дан Колов.

  За отбелязване на тази годишнина община Севлиево и Народно читалище „Св.Кл.Охридски 1899”с.Сенник организират редица мероприятия.

  За целта организираме дарителска кампания, средствата от която ще се разходваме:

  - за рекламно- образователна кампания в медиите.

  - за издаване на книги,брошури,диплянки,сувенири и др.

  - за разширяване на музейната сбирка в дом-музей Дан Колов.

  - за тържествено чествуване годишнината на 28.10.2017г. и други съпътстващи мероприятия.

  · В кампанията може да участвате, като внесете парични средства в откритата дарителска сметка при PIRAEUS BANK BULGARIA AD SWIFT: PIRB BG SF

  · гр.Севлиево BGN BG64PIRB91701605980128

  Тел. за контакти: 0877 851 850

  Място: с.Сенник Дата: 28.10.2017 Час: 10.00


  Обявил: Н.Ч. „Св.Климент Охридски 1899” с.Сенник

 • Измерване на кръвното налягане
  Общинска организация на инвалидите

  Събитие

  Измерване на кръвното налягане

  Ръководството на Общинска организация на инвалидите съобщава на своите членове, че на 23 август (сряда) от 10 до 12 часа в Клуба на хората с увреждания ще се извършва измерване на кръвното налягане. Желаещите могат да посетят Клуба в обявения часови интервал.

  Място: Клуба на хората с увреждания Дата: 23-08-2017 Час: 10-12


  Обявил: Общинска организация на инвалидите

 • Основни правила при гръмотевична буря
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

  Събитие

  Основни правила при гръмотевична буря

  При гръмотевични бури особено опасни са високите места – планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н.

  Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.

  Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.

  Избягвайте самотно стърчащи скали и морени.

  Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено „обича“ мокрите чакълести брегове на езерата и реките.

  Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.

  Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс.

  Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.

  Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.

  Изолирайте се от повърхността на земята: ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.

  Снижете се максимално. Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.

  Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

  Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.

  Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.

  Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

  Намерете подслон: Ако сте вкъщи изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите. В никакъв случай не се къпете и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря – водопроводите се използват за заземяване. Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали и може да станат проводник на мълнията. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на „Фарадеевата клетка“. Просто трябва да свалите радио антената.

  Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка.

  Тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе! Поговорката „Гръм от ясно небе“ не е небивалица.

  Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт. Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.

  Място: Севлиево Дата: 30-06-30-08-17 Час: 0000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

 • Фотоси, картини и информация събират за 240-годишнина на Часовниковата кула
  Инициативна група „Кулата Севлиево”

  Събитие

  Фотоси, картини и информация събират за 240-годишнина на Часовниковата кула

  През 2019 година Часовниковата кула в Севлиево ще навърши 240 години. Тя е най-старата обществена сграда в нашия град и е построена през 1779 г. В тази връзка инициативна група „Кулата Севлиево” в партньорство с Община Севлиево и Исторически музей Севлиево подготвят постоянна изложба със снимки и информация, която ще бъде разположена около самата кула.

  За целта се събират стари фотоси, картини и интересна информация за Часовниковата кула и района около нея. Нека всеки, който разполага с нещо интересно по този въпрос и иска да го предостави, да позвъни на тел.: 0889 506 265 или да изпрати материалите на имейл: kulata-sevlievo@abv.bg. Всички предоставени материали ще бъдат върнати на притежателите им, след като бъдат копирани или снимани, а имената на собствениците им ще бъдат упоменати в изложбата.

  Място: Севлиево Дата: 30-08-2017 Час: 17.00


  Обявил: Инициативна група „Кулата Севлиево”

Времето