Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • „Зад ъгъла на морето“, изложба живопис на художника Антон Гошев
  ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА''

  Събитие

  „Зад ъгъла на морето“, изложба живопис на художника Антон Гошев

  Антон Гошев е абстракционист, един от доказаните съвременни български художници, който е лесно разпознаваем с уникалния си и неподражаем художествен изказ. Изключително талантлив, той винаги успява да удиви със своите творби. Спечелил признанието както на публиката, така и на критиците, Гошев е един от авторите, които не рисуват просто картина, а с всеки замах на четката разказват история. Цветовете при него са ярки, формите символични, а внушенията многопластови. Платната преливат от позитивизъм и енергия, която се усеща в ярките контрастни цветове. В изложбата, която ще видят нашите съграждани, цялата тази експресивност се балансира и от няколко почти монохромни произведения внушаващи медитативно спокойствие и философска одухотвореност. Гошев определя картините си като лирични абстракции с фигуративни елементи. „Обичам единствено да насочвам зрителя, останалото оставям на неговото въображение. Свободата е водещото нещо в изкуството.”, казва творецът.

  „Странни, причудливи и удивителни са пластическите търсения на този творец. Той като че ли е постоянно привличан от мечтата – мечтанието за него очевидно е образно превъплъщение на сънуваната реалност“ казва за него Иван Гранитски в един свой художествен очерк на творчеството на Антон Гошев от 2004 г. в списание „Везни“, многозначно озаглавен „Ловецът на облаци“.

  Антон Гошев е ловец не само на облаци, но и на образи. Той е ловец на мечти, на сънища, на метафори, на митове и легенди. От древността, през християнството, та до нашите народни вярвания той улавя умело в мрежите на своето творчество най-ярките, най-провокиращите, най-сюблимни образи и сцени. Тяхното превъплъщаване много наподобява сюрреалистичните сюжети в сънищата с една особена метафизика на пространства, граници, време.

  Роден е през 1970 г. в Благоевград. Oт 1995 г. дo мoмeнтa Aнтoн Гoшeв имa десетки самостоятелни изяви в страната и чужбина. Учacтия в peгиoнaлни, нaциoнaлни и мeждyнapoдни излoжби, ĸoнĸypcи и плeнepи. Носител е на множество награди и номинации. Конкретен повод за неговото представяне в Севлиево също е в следствие на награда. В конкурса за живопис „Създаваме заедно“ от края на миналата година, Антон Гошев зае трето място със своята твобра „Зад ъгъла на морето“. Така е озаглавена и предстоящата изложба. С носталгия към отминаващото лято, лятото на 2020 година, странно и почти не състояло се предвид извънредната обстановка, посетителите ще открият в картините на художника неговият начин да визуализира представите си за онова, което остава като спомен от един отминал сезон – чувства, емоции, аромати, мечти, блянове. Морето, останало някъде там зад ъгъла ще ни очаква да се завърнем отново, а до тогава Ви каним да надникнете зад вратите на галерията и да се потопите в крайбрежните чувства на художника.

  Антон Гошев завършва Югoзaпaдния yнивepcитeт “Heoфит Pилcĸи”, cпeциaлнocт “Πeдaгoгиĸa нa изoбpaзитeлнoтo изĸycтвo”. Члeн e нa Съюза на българските художници, секция “Живопис”, през 2004 г. получава наградата на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция.

  Heгoви ĸapтини ca пpитeжaниe нa чacтни ĸoлeĸции в CAЩ, Maĸeдoния, Фpaнция, Πoлшa, Xъpвaтия, Итaлия, Kипъp, Hopвeгия, Бългapия, Бocнa и Xepцeгoвинa, Гъpция, Унгapия, Kипъp, Typция, Швeйцapия и във фoндoвeтe нa гpaдcĸитe гaлepии нa Πepниĸ, Блaгoeвгpaд, Бaлчиĸ, Bишeгpaд (БиX),  Бoтeвгpaд и CБX-Coфия.

  Място: ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА'' Дата: 06-10-2020 Час: 18.00


  Обявил: ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА''

 • Празниците на Севлиево ще са от 8 до 14 октомври
  ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

  Събитие

  Празниците на Севлиево ще са от 8 до 14 октомври

  От 8 до 14 октомври ще се проведе и традиционният есенен панаир

  На 8 октомври в 18:30 часа ще бъде официалното откриване на Севлиевския есенен панаир, който се провежда от 1922 г. и е най-значимото събитие за производителите от Северна България. Същата вечер на панаирната естрада ще прозвучат “Златните български хитове” с участието на Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и Владислав Славов.

  На следващия ден започва трескавото приготовление за XVI-тия тиквен фестивал. В 10:30 часа в комплекс “Дандолови къщи” ще има забавно ателие и изложлба “Тиквени цветни фантазии”. Програмата ще продължи в 17:00 часа на централния градски площад с изпълнение на “Оранжеви звездички” с участието на възпитаниците от детските градини.

  Откриването на традиционните изложби „Тиква най-най“ и „Тиквени фантазии“ ще бъде от 17:30 часа във фоайето на Община Севлиево.

  Вечерта ще продължи с концерт на ТИТА на панаирната естрада и ще приключи в полунощ, когато ще приключат двете традиционни събития “Нощ в музея” и “Нощ на галериите” в Хаджистояновото училище, ГХГ “Асен и Илия Пейкови” и Музей на съвременното изкуство.

  На следващия ден 10 октомври в 11:00 часа на откритата сцена на площад “Свобода” започва пищното “Тиквено парти” с участието на местни състави и гости. То ще бъде гарнирано с есенния аромат на традиционната кулинарна изложба, която по традиция определя най-добрите кулинарни творби за сезона.

  От 11:00 до 18:00 часа през целия ден на пешеходната улица “Христо Спиридонов” жителите и гостите на града ще могат да разгледат фермерския базар “ОТ БГ” и да се включат в пътуващия фестивал “Улицата”.

  За ценителите на северняшкия край в зала 300 на Община Севлиево през целия ден ще върви научна конференция, озаглавена “Северняшки гайтани”.

  Целият град ще бъде изпъстрен с работилнички на занаятчии и тиквени кулинарни кътове, с фотоателиета и дизайнерски решения за удобство на публиката.

  Празничният ден ще приключи с концерт в 18:30 часа на площад “Свобода” с участието на Певел и Венци, Михаела Маринова, Дара и 4 Меджик. От 20:30 часа на панаирната естрада ще пее и Рени.

  На 9 и 10 октомври в спортна зала “Дан Колов” специализирана изложба на гълъби и декоративни птици ще зарадва посетителите. Организатор на събитието е „СГП-Севлиево 2010“.

  На 11 октомври до обяд на централната сцена на площада ще има игри за малки и големи, ателиета, музика, танци, награди и многобройни изненади.

  А кулминацията е на 14 октомври, когато Севлиево ще чества Ден на града. Програмата включва литургия за света Петка от 8:30 часа, тържествена сесия на Общински съвет – Севлиево от 17:00 часа и концерт – спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл “Българе” – 18:00 часа, пл. “Свобода”!

  Място: Севлиево Дата: 8-14-10-2020 Час: 10-20


  Обявил: ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

 • „СПОМЕНИ ОТ ВЧЕРА“-изложба на художничката Мариета Конова
  Галерия "ВИДИМА"

  Събитие

  „СПОМЕНИ ОТ ВЧЕРА“-изложба на художничката Мариета Конова

  Галерия Видима кани почитателите на изобразителното изкуство на откриването на една дългоочаквана изложба. За втори път със самостоятелна изява в Севлиево гостува художничката Мариета Конова. (2006 Изложба ”Щрихи и цветности” в Архитектурно-възрожденски комплекс ”Дандолови къщи”,

  гр. Севлиево, 14 – 30 юни 2006). Тя е родом от гр. Габрово, но от дълги години живее и твори във Велико Търново. Конкретното гостуване е по случай нейната първа награда в конкурса за живопис „Създаваме заедно“, в който бяха представени 85 творци от цялата страна в края на миналата година по повод 85 годишния юбилей на „Идеал Стандарт – Видима“ АД.

  Мариета Конова завършва художествена гимназия за Приложни изкуства в София и през 1992 г. се дипломира във ВТУ, специалност Живопис. В своята автобиография тя е записала множество самостоятелни и съвместни изложби, пленери и творчески форуми в страната и чужбина. Нейни творби са притежание на редица галерии и частни колекции. Носител е на номинации и награди от престижни конкурси в сферата на изобразителните изкуства сред които награда на Национален фонд „Култура“(2003), награда на СБХ за специализация и пребиваване в ателиетата на Cite des arts, Париж, Франция(2018) и други. В художествените среди е известна и с активната си дейност като ръководител на проекти, председател на СБХ Велико Търново(2016-19г.), и като преподавател във Великотърновския университет (от 2000г.). От 2015 е доктор по Изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства“ към ПБФ на ВТУ.

  Творбата „Ателие на Густав Моро“ с която Мариета Конова спечели първото място в конкурса на галерия „Видима“ е един от скъпите спомени на художничката, които тя запечатва на платното след своето пребиваване в Париж. Ето какво още споделя самата авторка за спомените, за изминаващото време и за относителността на философското „вчера“:

  „Мемоарите на писателя са творби, представени под формата на записки на спомени за минали събития, в които авторът изпълнява ролята на участник или наблюдател. Картините ми са вид хронологични записки на събития, срещи, места, които като автор наблюдавам и запечатвам в спомени, пресъздадени чрез средствата на живописта. Има стари спомени, към които човек се връща в мислите и сънищата си отново и отново. Спомените от вчера обаче са друг вид преживявания. Те са нови и близки до днешния момент. Липсва дистанцията на времето за тяхното осмисляне. Те са неотлежали в съзнанието и импулсивни. Затова и картините-спомени издават емоционалното присъствие на автора. Макар и близки по време „Спомените от вчера“ са безвъзвратно отминали моменти, за които е сигурно, че са неповторими. Много скорошни и все пак спомени. И в това има както известна ирония, така и малко носталгия…“

  Част от творбите, които ще видят гостите на галерия Видима, Мариета Конова създава в Париж по време на двумесечното й пребиваване и специализация в ателиетата на Сите дез ар (интериори и пейзажи). Експозицията включва и творби буквално завършени „вчера“. Те проследяват пътувания и участия в пленери в настоящата 2020-та година. Всички са обединени от характерното емоционално цветоусещане на автора, в което хармонично се съчетават желанието за достоверност и духовно „присъствие“ на изобразените обекти.

  Откриване: 8-ми септември, вторник, 18:00 ч., галерия „Видима“, ул. Васил Левски 3.

  Място: Галерия "ВИДИМА" Дата: 08-09-2020 Час: 18.30


  Обявил: Галерия "ВИДИМА"

 • Информация и ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА заради коронавируса
  МЗ

  Събитие

  Информация и ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА заради коронавируса

  Телефон за спешни случаи, валиден за целия Европейски съюз: 112.

  Министерството на здравеопазването откри телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси: 02 807 87 57. Работи денонощно.

  Може да се информирате и на сайта на Министерство на здравеопазването, както и тук, в рубриките "За граждани" и "За медицински специалисти".

  От МТСП подготвиха и информация на жестомимичен език.

  "Ситуационният център" на Министерството на външните работи също отговаря денонощно: +359 2 948 24 04, +359 2 971 38 56. От министерството предупредиха, че сигналът свободно означава, че линията е заета. Ситуационният център предоставя и имейл за връзка: crisis@mfa.bg.

  Столична община откри телефонна линия за възрастни и самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки за доставка на храна и лекарства по домовете: 02 8188522 и 02 8188523. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда от доброволците на Столична община и БЧК.

  Същата услуга се предоставя и в Бургас: 0884469130 и 0885985693.

  Община Стара Загора също организира доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост: 0885 382 233. Приемат се поръчки всеки ден от 9 до 17 часа.

  В Пловдив съвместно с БЧК откриха гореща линия: 0700 147 44.

  Община Варна също откри дежурен телефон за информация: 052/ 820 239.

  Обявените телефони за Пазарджик са на РЗИ: 034/437-228, 0882080051.

  News.bg пропимня и основните препоръки на Министерството на здравеопазването:

  Мерки за лична защита

  - Добра хигиена на ръцете.

  - Кихайте и кашляйте в салфетка или в лакътя си. След това изхвърлете салфетката и измийте ръцете си.

  - Здравите хора няма нужда от маски.

  Мерки за средата

  - Чистете редовно най-често използваните повърхности и предмети.

  - Не споделяйте предмети.

  - Осигурете добра вентилация на помещенията.

  Мерки в социална среда

  - Стойте на поне 1 м. разстояние от хора със симптоми.

  - Изолация на хора със симптоми.

  При признаци на заболяването се свържете първо по телефона с личния си лекар.

  Място: БЪЛГАРИЯ Дата: 000000 Час: 000000


  Обявил: МЗ

Ideal Standart - Vidima

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран