Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • Изложба на Анжела Минкова
  Галерия "Видима"

  Събитие

  Изложба на Анжела Минкова

  „Когато пешката става царица“ е името на втората изложба на Анжела Минкова в галерия „Видима“, точно десет години след нейното първо представяне пред севлиевска публика. Авторката известна с многоликост в изразните средства ще представи резултатите от своята поредна трансформация. Анжела Минкова е един от малкото художници в България, които са усвоили техниката за рисуване върху вода, още известна като Ебру, която се заражда преди повече от пет столетия по земите на древна Персия. В търсенето на нови и неизследвани творчески територии, съдбата отвежда авторката в Истанбул, където я среща с майстор, който я обучава в тайните на това изкуство. От персийски език Аб-ру се превежда буквално като ликът на водата. Земите на Персия, се считат не само за люлка на цивилизациите, но и за родина на най-великата игра – Шахмат. И подобно на историите от легендите, за пешката, която прави първите стъпки на шахматното поле, след многогодишни опити и експерименти, Анжела Минкова произвежда слабата фигура във всемогъща царица, за която няма недостъпни места на творческата дъска.

  Анжела Минкова завършва художествена гимназия в София, а след това специализира „Илюстрация и оформление на книгата“ към ВИИИ „Николай Павлович“. През годините нейната биография се обогатява с над петдесет самостоятелни и общи изложби в страната и чужбина, награди за рисунка и графика, както и две награди на ДХС „Габрово“. Нейните интереси се разпростират от илюстрация и графика, през живопис до скулптура, като във всяка област тя показва завидни резултати, плод на усърден труд, учение и усъвършенстване. Всичко това тя показа и в своята първа изложба в галерия „Видима“, която със сигурност много от нашите редовни посетители си спомнят. „…от картините й личи, една особена любов към подробностите, към детайла, към измислицата, към причудливите неща, сюрреализма, към една двусмисленост, към илюстративност на мисълта, фантазията, всичко, което я вълнува и обкръжава. Определено има любов и към пътуването, това се отразява в нейните творби, тя е един уникален творец, който се занимава не само с живопис, рисуване, графика, но и с пластика, фотография с писане на книги, поезия и много други неща. Всичко, което е в света на творчеството, я привлича и я води по нови неизучени още за нея самата пътища. Привлича я с нещо ново, неизвестно, непознато и тя успява да го овладее в най-прецизния му вид…“ Такива са били думите на Ирина Колбасова при откриването на тогавашната изложба на Анжела Минкова. Днес очите ни са насочени към новата Анжела, която ще ни омагьоса и потопи във вълшебния свят на Ебру.

  Място: Галерия "Видима" Дата: 3-11-2020 Час: 18.00


  Обявил: Галерия "Видима"

 • Севлиево отново е домакин на международния фото-салон „ДИВОТО“
  Международния фото-салон „ДИВОТО“

  Събитие

  Севлиево отново е домакин на международния фото-салон „ДИВОТО“

  Единайстото издание на международния фото-салон „ДИВОТО“, въпреки всички трудности на сложната 2020 година, приключи всички свои етапи и стигна до своя красив финал – изложбата от финалната селекция. Салонът за трета поредна година се случва на високо ниво, благодарение подкрепата на община Севлиево и на кмета д-р Иван Иванов.

  Финалната селекция отново намери място и в традиционния печатен албум, който ще бъде представен на изложбата и раздаден на всички присъстващи участници. От постъпилите 406 фотографии на 53 автора от 19 държави, за финалната селекция журито оцени 46 автора със 109 кадъра, а 60 от тях ще бъдат аранжирани във фоайето на общината.

  Откриването е на 27 октомври във фоайето на Община Севлиево от 17:30 часа.

   

  Място: Фоайето на Община Севлиево Дата: 27.10.2020 Час: 17.30


  Обявил: Международния фото-салон „ДИВОТО“

Ideal Standart - Vidima
Психологични тестове за шофьори в медицински център Хипокрена

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран