Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН РОК ФЕСТ „ХОТАЛИЧ“ – СЕВЛИЕВО‘ 2018-подробности около съби...
  ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

  Събитие

  ВТОРИ НАЦИОНАЛЕН РОК ФЕСТ „ХОТАЛИЧ“ – СЕВЛИЕВО‘ 2018-подробности около събитието

  Вторият национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘ 2018 наближава и Община Севлиево обявява детайли около организацията с транспорта. За всички жители и гости на града, които ще посетят фестивала, е осигурен паркинг на Панаирната площадка в гр. Севлиево (местоположение: GPS 43.022872, 25.106244).

  Община Севлиево осигурява още безплатен транспорт на 31 август (петък) и 1 септември (събота) – от паркинга до Средновековния град и крепост „Хоталич“ и обратно в следните часови интервали: от 16:00 до 22:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“ и от 22:00 часа до превозване на всички желаещи по обратния маршрут.

  За желаещите да пътуват до крепостта със собствен транспорт има възможност за паркиране на около 200 леки автомобила, а в обособената къмпинг зона могат да къмпингуват около 30 палатки (местоположение: GPS 43.057431, 25.061392).

  Не пропускайте Втория национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘ 2018!

  ВХОД – СВОБОДЕН!

  Място: ''ХОТАЛИЧ'' Дата: 31-01-09-2018 Час: 18.00


  Обявил: ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

 • Как да се предпазим от жегите навън!
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

  Събитие

  Как да се предпазим от жегите навън!

  По-предразположени към високите температури са и хората с ниско или високо кръвно, както и страдащите от хронични заболявания.

  Съветът на специалистите е именно те да избягват да излизат навън в часовете с най-интензивно слънце и високи температури.

  Друга препоръка е да се носят предпазни шапки с периферия, да се обличат светли дрехи и да се приемат повече течности.

  Употребата на алкохол в жегите не е препоръчителна.

  Място: СЕВЛИЕВО Дата: 00000 Час: 00000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

 • Шести национален конкурс за поезия "Мара Белчева"
  Градска библиотека – 0675 / 3 27 22

  Събитие

  Шести национален конкурс за поезия "Мара Белчева"

  През месец септември се навършват 150 години от рождението на севлиевската поетеса

  Община Севлиево обявява шестото издание на Националния конкурс за поезия „Мара Белчева”, който се посвещава на севлиевската поетеса Мара Белчева. Партньори в провеждането на инициативата са Градската библиотека, Бизнес сдружение „Севлиево XXI век”, в. „Росица” и Съюзът на българските писатели.

  Красотата и талантът на Мара Белчева са се допълвали и преплитали в нейните звучни стихове и проза. Тя оставя дълбока следа в българската литература заради откровенията и искреността в изписаните думи. Известната севлиевка е вълнувала цели поколения и пленявала десетки мъжки сърца. Остава обаче вярна на чувствата си и затова успява да запази достойнството и името си чисти въпреки клеветите и завистта на нейни съвременници.

  Организаторите на конкурса смятат, че интересът към родните автори не е утихнал, а желанието към създаването на нови творби е все така силно. Затова целта на инициативата е да бъде предизвикан и стимулиран творческият потенциал на българските поетеси, чиито творби носят духа на нашето време, поезия – търсеща и отговаряща на многобройните въпроси, които съвремието поставя. Пример за тях може да бъде именно Мара Белчева.

  Право на участие имат български поетеси, чието творчество отговаря на целите на конкурса, а представените произведения не трябва да са отличавани в други подобни прояви.

  Конкурсът е явен. Всеки кандидат трябва да изпрати 3 (три) поетични творби, придружени с имената на автора, адрес, телефон за връзка и кратка анотация на творчеството на кандидата. Материалите се изпращат на e-mail: mara_belcheva_sevlievo@abv.bg или с препоръчана кореспонденция не по-късно от 24 август 2018 г. на адрес:

  5400, Севлиево

  ул. „Св. Княз Борис I” № 20

  Градска библиотека

  За национален конкурс за поезия „Мара Белчева”

  Конкурсните произведения се оценяват от комисия, включваща представители на организаторите и институциите в Севлиево от сферата на културата.

  Предвиждат се грамоти за участие и награди, които ще бъдат обявени и връчени на тържествена церемония, организирана през месец септември в рамките на Честванията по повод 150-годишнината от рождението на Мара Белчева.

  Първа награда – грамота и парична сума – 500 лв.

  Втора награда – грамота и парична сума – 300 лв.

  Трета награда – грамота и парична сума – 100 лв.

  Награда на бизнес сдружение „Севлиево XXI век” за севлиевска поетеса

  Специални награди на съорганизаторите на конкурса

  За справки и допълнителна информация по условията за участие в конкурса:

  Градска библиотека – 0675 / 3 27 22 и

  Отдел „Култура и ЕИВ” – 0675 / 396 156

  Място: 5400, Севлиево ул. „Св. Княз Борис I” № 20 Градска библиотека За национален конкурс за поезия „Мара Белчева” Дата: 24.08.2018 Час: 17.00


  Обявил: Градска библиотека – 0675 / 3 27 22

 • Основни правила при гръмотевична буря
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

  Събитие

  Основни правила при гръмотевична буря

  При гръмотевични бури особено опасни са високите места – планински върхове, хълмове, покриви на високи сгради и т.н.

  Опасно е, когато се явявате най-високият предмет в околността.

  Избягвайте самотно растящи високи и полу-сухи дървета.

  Избягвайте самотно стърчащи скали и морени.

  Избягвайте близост до вода и речни брегове. Мълнията особено „обича“ мокрите чакълести брегове на езерата и реките.

  Ако сте в езеро, река, или дори басейн – бързо се насочете към брега, или излезте от водата и се отдалечете.

  Потърсете ниски места – ровове, ями и др. Ако сте по билото на планината – възможно най-бързо слезте в ниското и горският пояс.

  Гъстата гора от високи дървета може да се приеме за безопасна, но не заставайте точно под определено дърво, а на достатъчно разстояние между няколко.

  Ако сте на открито – не бягайте! Мълнията може да последва образуваното от вас въздушно течение.

  Изолирайте се от повърхността на земята: ако имате под ръка някакъв сух материал, то той може да ви изолира от земята, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат, но не са гаранция. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност. Наведете главата надолу, приберете коленете към гърдите и повдигнете стъпалата във въздуха. Не се подпирайте с ръце на земята, за да не ги превърнете в проводник. Ако все пак нямате суха изолация – легнете плътно на земята.

  Снижете се максимално. Наближаващият удар на мълнията може да се усети по изтръпването на кожата и по усещането, че косата ви се изправя (стига да е суха, разбира се). В такъв случай паднете бързо на земята, като най-напред го направите на колене и длани. Светкавицата минава по най-краткият път към земята, така че ако ви удари в този момент, вероятността да спре сърдечната дейност или дишането, се намалява. След това легнете плътно на земята.

  Не дръжте метални предмети. Мобилните телефони, широките ланци, чадърите, риболовните пръчки и т.н. са често удряни от мълния. Добре да са на повече от 20-30 метра от вас. Различните инструменти обаче, като например брадвичка, мотика и т.н., които са с дървени и сухи дръжки, са практически изолирани, макар че могат да заискрят по ръбовете си.

  Стойте далеч от големи метални конструкции и огради. Дори мълнията да не удари вас, то ударната вълна от бързо разширяващият се въздух може да нарани дробовете ви.

  Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение.

  Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове и т.н. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма отколкото при хората, поради възникващото по-голямо напрежение между предните и задните крака.

  Намерете подслон: Ако сте вкъщи изключете от мрежата всички електроуреди и стойте далеч от прозорците и водопроводите. В никакъв случай не се къпете и не си мийте ръцете по време на гръмотевична буря – водопроводите се използват за заземяване. Ако сте сред природата – има ли възможност, влезте в някоя пещера, но на повече от 3 метра навътре от входа и на поне метър от стените. Не стойте на входа й, както и под скални навеси, защото често се случва мълнията да удари именно такова място. Малките пукнатини в скалите често са отводнителни канали и може да станат проводник на мълнията. За достатъчно безопасни се смятат леките коли и затворените каросерии на камионите, заради ефекта на „Фарадеевата клетка“. Просто трябва да свалите радио антената.

  Ако сте голяма група хора, не е добре да се криете на едно и също място. Разпръснете се. Така вероятността да пострадате всички е по-малка.

  Тъй като гръмотевицата се разпространява във въздуха със скоростта на звука (около 330 метра в секунда), то можете да прецените дали падащите мълнии са на относително опасно разстояние от вас. Когато светкавицата блесне, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км, така че ако чуете гръм преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас. Ако пък преброите повече от десет, това не означава, че със сигурност сте извън опасност. Понякога мълнията може да измине хоризонтално десетки километри (15-20 км) и да удари точка, над която дори има ясно слънчево небе! Поговорката „Гръм от ясно небе“ не е небивалица.

  Ако мълния удари директно човек или животно, то резултатът е смърт. Има случаи на оцелели от директно попадение, но те са редки. Дори индиректният удар на мълния може да нанесе големи изгаряния (които са под формата на фигури и линии, сочещи посоката на преминаването на електричеството), човека да получи гърчове, или да изпадне във временно безсъзнание. Наблюдават се и повръщане, диария, сърцебиене, белодробен оток, парализа на дихателните мускули и т.н. Трябва незабавно да се започне изкуствено дишане, а при нужда – и сърдечен масаж.

  Място: Севлиево Дата: 30-06-30-08-17 Час: 0000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

Rock Festival 31 август - 1 септември

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран