Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • Данъчна кампания 2019 започна на 15 февруари
  ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

  Събитие

  Данъчна кампания 2019 започна на 15 февруари

  Данъчната кампания за събиране на местни данъци и такси за текущата 2019 г. започна

  Всички лица, които до 30 април предплатят дължимите суми за цялата година, ще ползват 5% отстъпка.

  Задълженията за недвижими имоти и превозни средства могат да се платят по един от следните начини:

  в касата на дирекция „Приходи от местни данъци и такси” в административната сграда на Община Севлиево, етаж първи, стая 115, с работно време от 8:30 ч. до 16:30 ч. без прекъсване;

  с платежно нареждане по сметка на общината: IBAN: BG09IORT81278400000100, BIC: IORTBGSF, „ИНВЕСТБАНК” АД, финансов център Севлиево;

  чрез касите на „ИЗИПЕЙ” АД в цялата страна;

  чрез касите на „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ” ЕАД в цялата страна.

   

  Място: Севлиево Дата: 15.02-30.10.2019 Час: 08-17


  Обявил: ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

 • БАНЯ НА ГОДИНАТА
  ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА

  Събитие

  БАНЯ НА ГОДИНАТА

  11.10.2018 г.

  Начало на конкурса

  2

  12.10.2018 г. - 30.01.2019 г.

  Регистрация на проекти - удължен срок до 12ч на 30.01.2019

  3

  01.02 - 11.02. 2019 г.

  Гласуване на журито

  4

  12.02-24.02.2019 г.

  Онлайн гласуване на публиката

  5

  27.02.2019 г.

  Официална церемония за връчване на наградите

  НАГРАДИ

  Подарък за авторите на всеки финализиран проект до 6-ти януари 2019 г.!

  Участниците, подали своите проекти на thebathroom.bg до 06.01.2019, ще получат подарък - ръчен душ EvoJet, носители на наградата за продуктов дизайн Red Dot за 2018-та.

  Победителите от всяка категория ще посетят семинар в Милано през май 2019-та.

  Авторите на общо 7 проекта ще получат възможността да посетят офиса на Идеал Стандарт в Милано, както и да присъстват на лекция по интериорен дизайн.

  Приз на BIM-Журито

  Поради необходимостта от ползването на специфичен софтуер, за категорията "Санитарни помещения в офис сграда - BIM проект", проектът - победител ще бъде избран от специално жури, което ще оцени анонимно подадените проекти и ще определи най-добре BIM моделиран проект (получил максимален брой точки, сума от точките, получени за всеки от обявените критерии).

  Приз на Журито и Приз Партньорите

  За категориите "Идеалната училищна тоалетна – 3D проект", "Идеалната семейна баня - 3D проект" и "Реализирана баня в жилищна сграда" по традиция ще бъдат отличени фаворитите на:

  - Журито

  - Партньорите

  Победителите за всяка категория се определят след анонимно гласуване на професионалното жури и на партньорите по метода на набиране на максимален брой точки по обявените критерии.

  Награда на публиката: SPA – уикенд за двама в България.

  След като приключи оценяването на журито и партньорите, широката аудитория ще може да подкрепи участвалите проекти, като избран за победител на всяка категория ще е проектът, събрал най-много гласове на онлайн платформата ни thebathroom.bg.

  Вижте периода, в който публиката ще може да подкрепи своите фаворити.

  Награди за гласувалите online

  След приключване на конкурса, чрез томбола ще бъдат изтеглени 20 имена от гласувалите online и те ще получат предметни награди от Ideal Standard.

  Място: СОФИЯ Дата: 27.02.2019 Час: 18.00


  Обявил: ИДЕАЛ СТАНДАРТ-ВИДИМА

 • „НЯКЪДЕ НЯКОГА“ -изложбата на Татяна Харизанова
  ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА''

  Събитие

  „НЯКЪДЕ НЯКОГА“ -изложбата на Татяна Харизанова

  атяна Харизанова изучава графика в ПГИИ (професионалната гимназия по изобразителни изкуства) „проф. Николай Райнов“ в София, като едновременно с това чиракува и при известен майстор-бижутер. През 2002 г. завършва специалност „Гемология“ и до 2009 г. активно се занимава с бижутерия, а след това основно с живопис.

  Татяна не се подчинява на установени стандарти и правила. Размерите на платната, обектите, сюжетите, композициите, гледните точки – всичко е плод на вдъхновение и настроение. Според нея всяка картина си има своя история, винаги я свързва със случка, събитие. В платната си авторката улавя мрачното, забързано ежедневие по един различен, романтичен начин. На сивия фон изпъкват топли цветове, жилищните блокове се гушат един в друг, хората са на групички, дърветата се кипрят с красиви есенни одежди, а горещата чаша чай и момичето до прозореца ни напомнят за уюта на дъждовните дни, когато мечтаем за хубаво време и разходки в парка.

  Художничката умело смесва цветовете, експериментира с техники от графиката и не пропуска да добавя свои хрумвания. Заглавията на картините загатват предисторията на тяхното създаване, подбуждат към размисъл за вечните екзистенциални проблеми и философията на човешкото общуване. Движенията на четката по платното носят със себе си емоцията на авторката. Дори в натюрмортите, в които се очаква пасивност, се усеща някакво действие – резултат от енергията на творческия процес.

  Татяна Харизанова е от онези хора, които обичат своята работа.

  Изложбата ще се състои от творби рисувани някога някъде през изминалата година, като ще има и такива, които не са показвани никога никъде преди!

  НЯКОГА НЯКЪДЕ едно момиче прочете една книга, НЯКОГА НЯКЪДЕ на една маса имаше няколко ябълки, НЯКОГА НЯКЪДЕ едни дървета се поклащаха от вятъра, НЯКОГА НЯКЪДЕ един човек бързаше по улицата, НЯКОГА НЯКЪДЕ едно от прозорчетата в квартала светеше. НЯКОГА НЯКЪДЕ и винаги в ателието си.

  Място: ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА'' Дата: 12.-2.2019 Час: 17.30


  Обявил: ГАЛЕРИЯ ''ВИДИМА''

 • Какво се променя от 1 януари 2019 г.
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

  Събитие

  Какво се променя от 1 януари 2019 г.

  През новата 2019 г. настъпват редица промени, свързани най-вече с влизането в сила на нормативни уредби.

  От 1 януари влизат в сила нови цени на водата и природния газ. Решението беше взето от Комисията за енергийно и водно регулиране на 28 декеври. Цената на природния газ поскъпва с 3.5 процента, а 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени.

  Водата на повечето места ще поскъпне с до 10%. Най-скъпа ще е в Шумен - 3 лева и 40 стотинки за кубик. Увеличението на водата в Бургас и София ще е с 10 %. Над 3 лева за кубик ще плащат още във Варна, Враца, Силистра и Добрич.

  За Видин поскъпването може да е до 22%, но само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. Ако новата услуга не бъде въведена, увеличението ще е с 6%.

  Поевтиняване на водата от 1 януари ще има само в Кърджали.

  Синьото гориво поскъпва след подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за I-то тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

  От КЕВР обаче заявяват, че независимо от повишението на цената, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2%, тъй като цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, уточняват от енергийния регулатор.

  В същото време минималната работна заплата ще стане 560 лв. Размерът ѝ ще се повиши с 9.8% в сравнение с настоящата година. Увеличаването на размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот.

  От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв.

  Също от 1 януари минималната основна учителска заплата се увеличава от 760 на 920 лева. Размерът ѝ е валиден за следните длъжности в училищата и детските градини: учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на

  направление "Информационни и комуникационни технологии".

  Минималната основна заплата на директорите става 1 140 лв. (от 950 лв), а на заместниците им - 1 065 лв. (от 887 лв.). За старши учителите и старши възпитателите сумата става 955 лв. (792 лв.), а за главните учители/възпитатели - 1 005 (от 836 лв.).

  Предвижда се до края на мандата заплатите на педагозите да бъдат удвоени, а целта - привличането и задържането на повече млади учители, се казва в мотивите на министъра на образованието Красимир Вълчев към проекта за изменение на Наредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, чието гласуване от Министерския съвет предстои.

  От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г.

  Новата помощ ще замени досега изплащаните на хората добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.

  Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП) до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, по избрания от лицата начин - чрез пощенските клонове или по банков път. Очакванията са, че тя ще се получава от над 600 000 души - с около 100 000 повече в сравнение с тези, които към момента получават добавки за социална интеграция.

  За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99 на сто месечната финансова подкрепа ще е 7 процента от линията на бедност, или 24,36 лв. за 2019 г. За хората със степен на увреждане от 71 до 90 на сто нейният размер ще е 15 процента от линията на бедност, или 52,20 лв. За хората със степен на увреждане над 90 процента финансовата подкрепа ще е 25 на сто от линията на бедност, или 87 лв. За хората с над 90 процента степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест новата помощ ще е равна на 30 на сто от линията на бедност, или 104,40 лв.

  Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57 процента от линията на бедност, което прави 198,36 лв.

  Предвидената в Закона за хората с увреждания трансформация на социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в размер на 25 на сто, в месечна финансова подкрепа, ще засегне около 336 хил. пенсионери. От 1 януари 2019 година този вид пенсии ще бъдат служебно прекратени от НОИ, след което институтът ще изпрати на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Прекратените по този ред пенсии стават част от новата месечна финансова подкрепа, която от 2019 г. ще се плаща от АСП, като размерът й не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.

  Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.

  Хората, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция, ще получават новата финансова подкрепа, без да е необходимо да подават нови заявления в дирекция "Социално подпомагане" (ДСП).

  Хората, които са получавали прекратената от 01.01.2019 г. социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление в ДСП по настоящия си адрес не по-късно от 31 март 2019 г., за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.

  Заявление-декларация в ДСП по настоящ адрес трябва да подадат и хората, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата ще се отпуска под формата на целева помощ и ще се превежда директно на общините.

  Повече информация, свързана с предстоящите промени, гражданите могат да получат в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, пощенските клонове и териториалните поделения на НОИ, съобразно тяхната компетентност.

  От 1 януари влиза в сила новият Национален и правилото камери да снимат пациенти и лекари на входа на инвазивните кардиологии. Идеята е да се следи дали в операционната влизат лекар и пациент за съответната процедура.

  Ще се следи и за броя на заетите легла в клиниките, с което се очаква да се подобри контрола, като няма да може за едно легло да са записани повече от един пациенти.

  От новата година личните лекари ще издават само талон за хоспитализация, а всички необходими изследвания на пациентите ще се извършват след приема му за сметка на лечебното заведение.

  От 1 януари влизат в сила новите винетки. Водачите на моторни превозни средства до 3.5 т вече ще могат да ползват и уикенд винетка. Тя ще струва 10 лв. и ще важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Останалите цени на винетни такси остават непроменени. Няма да се променят цените на винетните такси и за тежкотоварни превозни средства - те ще важат до 16 август 2019 г., когато влиза в сила тол системата и ще преминат на тол такса.

  Въвеждането на уикенд винетката се регламентира с правителствено постановление, с което се изменя Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Тази възможност ще облекчи водачите, които пътуват по републиканската пътна мрежа по-рядко.

  С промяната се дава възможност водачите на моторни превозни средства с чуждестранна регистрация да плащат определените в евро такси в левовата им равностойност.

  В Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“, е определен и размерът за компенсаторната такса, която ще се заплаща от нарушителите, които ползват републиканската мрежа без платена пътна такса. За шофьорите на превозни средства над 12 тона тя ще бъде 175 лв., за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 тона - 70 лв. За тежкотоварните автомобили компенсаторната такса ще се прилага за т.нар. преходен период преди въвеждането на тол таксата за изминато разстояние от 16 август 2019 г. От тази дата тя ще бъде актуализирана в зависимост от приетата тарифа за тол такси, които ще се плащат за територията на България.

  Компенсаторната такса е междинна санкция към лицата, които не са платили дължима винетна такса, а ползват пътната мрежа и са нарушители по смисъла на законовите разпоредби за пътно таксуване. Това е таксата, която се заплаща с цел избягване на административни санкции.

  В същото време в сила влизат и електронните винетки. Преобразуването на валидните през 2019 г. винетни стикери в електронни няма да е задължително. Закупените през 2018-а винетки ще могат да се ползват залепени върху стъклата на автомобилите до изтичане на техния срок.

  Всички шофьори, чиито винетки стикери все още са валидни и през 2019 г., не трябва да ги отлепят от стъклото. Водачите ще имат възможност да ги преобразуват в електронни. Конвертирането е препоръчително, защото ще улесни системата, но не е задължително, уточняват от АПИ.

  Очаква се от началото на годината таксите за банков превод в евро в ЕС да поевтинеят драстично.

  В момента българските банки събират 10 пъти по-високи такси за такива преводи в сравнение с тези в останалите държави от ЕС. Очакванията са, че от сегашните 30-60 лв. за превод, ще паднат на 3-6 лева. Очакванията са да бъдат спестени близо 4 млрд. лв. годишно. Европейски регламент въвежда и ясни правила за информиране на потребителите за обменните курсови при превалутиране, както и предлагане на най-благоприятната възможност за тях. Реглалемнтът не трябва да се въвежда в националното законодателство, а влиза в сила веднага

  Място: България Дата: 1-31-12-2019 Час: 0000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

 • Какво трябва да знаем преди новия грипен сезон
  МЗ

  Събитие

  Какво трябва да знаем преди новия грипен сезон

  През следващите няколко седмици броят на болните от грип постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания, предупреждава здравното министерство.

  Вече са изолирани първите положителни проби от началото на сезона.

  Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

  Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

  Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

  По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

  Важно е да знаем как да предпазим околните, ако имаме симптоми. Ето какво съветва здравното министерство:

  - Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.

  - Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.

  - Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.

  - При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.

  - Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.

  - Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.

  - При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

  - Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.

  - При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

  - Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.

  Място: БЪЛГАРИЯ Дата: 11-112018 Час: 0000


  Обявил: МЗ

 • Съвети на КАТ към пешеходци и водачи при застудяване
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО

  Събитие

  Съвети на КАТ към пешеходци и водачи при застудяване

  Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Нека телефоните им са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.

  Препоръки за движение по пътищата при ниски температури:

  Пешеходци:

  ∙ Излизайте навън само ако това е абсолютно наложително

  ∙ Движете се само по тротоарите, използвайте подлезите и надлезите за пешеходци

  ∙ Извън населените места се движете срещу автомобилния поток по банкета

  ∙ Обличайте се с топли дрехи

  ∙ Обуйте здрави зимни обувки, при възможност с дълбок грайфер

  ∙ Ако сте с шапка, при пресичане се огледайте няколко пъти, преди да стъпите на улицата. Шапката помага против студа, но в известна степен пречи на слуховото възприятие

  ∙ Дори да сте на пешеходна пътека, огледайте се и само ако автомобилът е далече, преминете

  ∙ Слушалките в ушите и силната музика пречат на възприятията

  ∙ Ако има поледица или сняг, върнете се и изчакайте, докато снегът бъде почистен и бъде опесъчено

  Водачи:

  ∙ Ако не се налага непременно да пътувате, отложи заминаването до нормализиране на обстановката

  ∙ Преценете дали се налага на път да тръгне цялото семейство. Особено важна е преценката, ако имате малко дете

  ∙Ако все още не сте сменили гумите, не губете време – незабавно ги подменете с гуми за зимни условия

  ∙ Всички течности в системите на автомобила трябва да са подменени с незамръзващи

  ∙ Проверете: налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички светлинни източници – фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити, работи ли отоплителната система на автомобила

  ∙ Заредете достатъчно гориво

  ∙ Преди път извън населено място се осведомете:за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут

  ∙ Поставете в колата: вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор, мобилно зарядно за телефон, дебело одеяло, вода и суха храна, проверете и обновете съдържанието на автоаптечката, вземете достатъчно лекарства, ако сте на лечение

  ∙ При попадане в рискова ситуация сигнализирайте първо на телефона за спешни случаи 112, след това потърсете за съдействие близки и приятели.

  Място: България Дата: 11-03-18-19 Час: 00;00


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран