Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • Включете се в благотворителния магазин „Отвори сърце“
  Училищно настоятелство

  Събитие

  Включете се в благотворителния магазин „Отвори сърце“

  В навечерието на Коледните и Новогодишните празници стартира благотворителен магазин „Отвори сърце“. Идеята е на младите учители Мария Стефанова и Рени Ковачева и се инициира със съдействието на Училищно настоятелство – Севлиево, с председател Светла Георгиева. Целта е набирането на средства за лечението на болни деца.

  Благотворителният магазин „Отвори сърце“ ще се проведе в Музея на съвременното изкуство (бившата сграда на Първо основно училище). За да се включите можете да дарите детски дрехи и играчки, книги, ръчно изработени предмети, дрехи и обувки за възрастни и всичко, което би било полезно на друг човек. На 20 декември в 17:30 ч. благотворителният магазин „Отвори сърце“ ще бъде открит. Вашите дарения ще бъдат изложени, подредени и чакащи своя нов собственик.

  На 21 декември от 16:00 ч. отново в Музея на съвременното изкуство ще бъде организирано детско ателие за изработване на коледни играчки от пластилин. На 22 декември от 16:00 ч. за всички малчугани ще бъде отворено ателие за детски грим „Приказен герой“. На 23 декември от 11:00 ч. може да се включите и в инициативата „Подари ми вкус“ за събиране на вкусни и разнообразни рецепти и тяхното популяризиране. На 24 декември, от 11:00 ч. може да научите лично от шеф Иванов как се приготвя испанското изкушение паеля. Всички дейности ще се проведат в Музея на съвременното изкуство.

  Място: Музея на съвременното изкуство Дата: 20.12.2017 Час: 17.30


  Обявил: Училищно настоятелство

 • Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Дан Колов
  Исторически музей

  Събитие

  Изложба, посветена на 125-годишнината от рождението на Дан Колов

  На 7 декември от 16:00​ часа в Хаджистояновото училище ще бъде открита изложбата „Балканският лъв”, посветена на 125-годишнината от рождението на легендата в бойните изкуства Дан Колов. С нея колективът на музея се присъединява към поредицата от събития, отбелязващи годишнината.

  Основна част от експозицията заемат постерите на Нено Николов – севлиевец, посветил се на каузата да изследва живота и спортната кариера на Дан Колов. Снимки, документи, статии от вестници, рекламни материали и книги – всичко това ще бъде показано по време на изложбата, която ще гостува и в други градове.

  Нено Николов е и автор на две книги за Дан Колов (​„100 години Дан Колов – 1992 г.” и „Дан Колов – вечната легенда”), които ще бъдат достъпни за читателите по време на експозицията​.

  Историческият музей ще покаже и ​някои оригинални снимки, както и други материали, свързани с живота и спортната кариера на Дан Колов.

  Заповядайте заедно да отбележим годишнината от рождението на именития син на Севлиевския край, призовават организаторите

  Място: Хаджистояновото училище Дата: 07.12.2017 Час: 16.00


  Обявил: Исторически музей

 • КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ С УЧАСТИЕТО НА ВЕСЕЛИН МАРИНОВ И СЕВЛИЕВСКАТА ДУХОВА МУЗИКА...
  ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

  Събитие

  КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ С УЧАСТИЕТО НА ВЕСЕЛИН МАРИНОВ И СЕВЛИЕВСКАТА ДУХОВА МУЗИКА ПОДАРЯВА ОБЩИНАТА ЗА ПРАЗНИЦИТЕ

  На 19 декември (вторник) от 18:00 ч. на площад "Свобода" градусът на празничното настроение ще повдигнат певецът Веселин Маринов и Севлиевската духова музика. Коледният концерт е специален подарък за севлиевци от Общината по случай настъпващите празници.

  „Коледата наистина ми е свързана с много приятни очаквания и вълнения. Имам чувството, че тогава хората са по-добри, очите им светят, когато си пожелават хубави неща, имат нова надежда…“, казва любимият на поколения българи изпълнител, който сега преоткрива християнските празници.

  По време на концерта изпълнителите ще зарадват публиката и с няколко съвместни изпълнения. А както е известно, духовата музика на един град определя самочувствието и създава настроението на неговите жители.

  Севлиевската духова музика, чиято вековна традиция води началото си от далечната 1884 г. е носител на: орден „Кирил и Методий“ ІІ степен; „Почетен знак“ на Община Севлиево и „Златна лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

  Място: пл.Свобода Дата: 19.12.2017 Час: 18.00


  Обявил: ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

 • ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ – декември 2017 ГОДИНА
  О Б Щ И Н А С Е В Л И Е В О

  Събитие

  ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ – декември 2017 ГОДИНА

  О Б Щ И Н А С Е В Л И Е В О

  ПРОГРАМА

  ЗА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ – декември 2017 ГОДИНА

  1 декември (петък)

  „Коледна магия” - тържество за посрещане на Дядо Коледа и светване на коледните светлини в град Севлиево

  17.30 ч., пл. „Свобода”

  5 декември (вторник)

  „Един Джаксън повече” - спектакъл на ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово

  19.00 ч., НЧ „Развитие-1870”

  7 декември (четвъртък)

  Изложба „Балканският лъв” по повод 125 години от рождението на световноизвестния борец

  16.00 ч., Хаджистояново училище

  Коледен концерт на класа по народно пеене при НЧ „Развитие -1870” и Севлиевска духова музика

  17.00 ч., НЧ „Развитие-1870”

  Изложба - живопис на Александър Телалим

  17.30 ч., Галерия „Видима”

  12 декември (вторник)

  Коледна изложба на севлиевски художници и приложници

  17.30 ч., ГХГ „Асен и Илия Пейкови ”

  13 декември (сряда)

  Коледен концерт по повод „15 години ДГ „Радост”, Севлиево”

  17.30 ч., ДК „Мара Белчева”

  15 декември (петък)

  Възстановка на народния обичай „Бъдни вечер”, с участието на ученици от СУ „Васил Левски” и ПГМЕТ „Ген.Ив.Бъчваров”

  14.30 ч., Музейна експозиция „Табахана”

  18 декември (понеделник)

  Коледен концерт на детските художествените състави при НЧ „Развитие -1870”

  18.00 ч., НЧ „Развитие-1870”

  „Любими руски песни” - концерт на Руслан Мъйнов и Плевенска филхармония

  18.00 ч., ДК „Мара Белчева”

  19 – 22 декември

  Традиционен коледен базар – Севлиево’2017

  от 19.12., пл. „Свобода”

  19 декември (вторник)

  Коледен концерт на Веселин Маринов

  17.30 ч., НЧ „Развитие-1870”

  Изложба-акварел на Иван Гайдаров

  17.30 ч., ГХГ „Асен и Илия Пейкови ”

  20 декември (сряда)

  Съвместен коледен концерт на ФА „Развитие” - Севлиево, ТА „Трявна”,

  ФА „Балкан”, Дряново и ФА „Сивек”- Габрово

  18.30 ч., ДК „Мара Белчева”

  31 декември (неделя)

  Празнични илюминации

  00.15 ч., пл. „Свобода”

  Място: Севлиево Дата: 1-30-12-2017 Час: 00.00


  Обявил: О Б Щ И Н А С Е В Л И Е В О

 • КОНКУРС „Идеалната хотелска баня“
  Идеал Стандарт–Видима АД

  Събитие

  КОНКУРС „Идеалната хотелска баня“

  На новия сайт www.thebathroom.bg ще се подават проектите в 14-тото издание на конкурса „Ideal Standard Баня на годината 2017“. Участниците могат да кандидатстват с идеите си до 7 февруари 2018 година.

  Темата на конкурса е „Идеалната хотелска баня“. Тази тема е важна по следните причини: днес посетителите имат особено високи изисквания по отношение на баните в хотелите. От гледна точка на хотелиерите банята трябва да е стилна, да позволява бързо и лесно почистване; трябва да е функционална и с дълъг експлоатационен живот; трябва да съчетава ергономичен дизайн с функции за пестене на вода и енергия, което да спомага за намаляване на разходите. Проектирането на хотелските бани е труден процес и изисква помощ, която Ideal Standard може да предостави с продукти и с експертни съвети.

  Участниците в конкурса могат да подават проекти в две категории „Баня в бизнес хотел“ и „Баня във ваканционен хотел“. В конкурса Ideal Standard Баня на годината 2017 могат да участват архитекти, дизайнери и студенти без ограничение на възрастта. Участието може да бъде индивидуално или колективно.

  Проектите за участие трябва да бъдат разработени върху предварително зададена подложка на хотелски модул и за двете категории. Подложката може да бъде изтеглена от сайта www.thebathroom.bg в секцията „Участие“. В условията за участие са включени още изисквани за: аргументация на използваните продукти и елементите на дизайна и спазване на нормативните изисквания при проектиране на хотелски бани.

  Нови са и критериите, по които ще се оценяват проектите:

  Постигнат хармоничен и цялостен образ на интериора.

  Енергоефективни решения за баня чрез продуктите на Ideal Standard.

  Организация на пространството и ергономичност.

  Реализуемост и приложимост на проекта.

  В новото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2017 жури ще бъдат: арх. Борислав Игнатов, доц. д-р арх. Мария Давчева, арх. Гергана Милушева, арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Пенка Станчева, Иван Гроздев, Георги Дучев, проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Ирина Тамбукова, Светослав Тодоров, Красимир Капитанов

  Място: гр. Севлиево, ул. Марин Попов 53. Дата: 07.02.2018 Час: 0000


  Обявил: Идеал Стандарт–Видима АД

 • Пет мита за зимните гуми
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО"

  Събитие

  Пет мита за зимните гуми

  Публикувано във факти.бг:

  Зимата наднича иззад ъгъла и отново настъпи време за преобуване на автомобила. Когато този момент настъпи, в шофьорските разговори неминуемо се завръщат няколко мита за зимната гума, които здравият разум веднага трябва да развенчае.

  Мит №1. Важни са не гумите, а опитът

  Публикувано във факти.бг:

  Майсторството и стажът зад волана безспорно са важни. Дори и гениален художник обаче не може да нарисува шедьовър с проскубана четка. Добрите зимни гуми позволяват на разумния водач да спира по-лесно, да управлява по-надеждно и при нужда да ускорява по-ефективно. Монетата, разбира се, има и обратна страна - глупакът може да причини куп поразии и с най-качествените зимни гуми.

  Мит №2. Двойното предаване не се нуждае от зимни гуми

  Публикувано във факти.бг:

  Дяволски опасна заблуда. Дори да се допусне, че автомобил с четири задвижващи колела ще ускорява нормално на сняг, остават управляемостта и спирането. Законите на физиката не зависят от типа на трансмисията. Най-съществена роля за ефективното намаляване на скоростта през зимата играят именно гумите.

  Мит №3. Широките гуми са по-удачни за зимата

  Публикувано във факти.бг:

  Тестовете недвусмислено доказват, че през зимата автомобилът се държи най-добре на пътя със заводския размер. Широките гуми имат по-голяма контактна площ, но на сняг и лед са безпомощни. Автомобилите от световния рали шампионат неслучайно се обуват в смешно тесни гуми за зимните стартове.

  Мит №4. Ако не стигат парите, по-добре да се купят само две скъпи гуми

  и да се монтират на едната ос

  Публикувано във факти.бг:

  Друга опасна заблуда. Ако на единия мост са монтирани зимни гуми, а на другия - летни, рискът от загуба на контрол върху управлението на колата нараства многократно. Щом бюджетът е ограничен, по-добре да се купи пълен комплект

  от 4 гуми от евтин модел, отколкото да се експериментира с живота и здравето.

  Мит №5. С добри зимни гуми може да се кара целогодишно

  Публикувано във факти.бг: Летните и зимните гуми (особено скандинавските, които са проектирани за експлоатация в наистина студено време) се различават не само по рисунъка на грайфера, а и по състава на каучуковата смес. Експертите са единодушни, че при температура от 5-7 градуса под нулата лятната гума вече е изгубила повечето от свойствата си. Същото важи и за зимната, която променя значително характеристиките си над 7-10 градуса.

  Място: СЕВЛИЕВО Дата: 1-10-31-12-2017 Час: 00.00


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО"

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран