Слушай на своето устройство:

Меню приложения
 • „Свръхчовекът“, изложба живопис на проф. Владимир Аврамов
  Галерия "Видима"

  Събитие

  „Свръхчовекът“, изложба живопис на проф. Владимир Аврамов

  Проф. Владимир Аврамов е преподавател по стенопис и живопис в катедра „Стенопис“ на великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ от 2004 г. Има докторска степен по изкуствознание. Роден е през 1970 г. във Враца, последователно завършва Художествената гимназия в гр. София и Националната художествена академия със специалност „Стенопис“. Първите му самостоятелни изяви като живописец датират още от 1991 г., като се представя основно в София, Бургас и Велико Търново. Участва в над сто национални и международни изложби. Член на съюза на българските художници, автор на кураторски проекти, член на научни и творчески организации. Творческите му търсения са в областите: живопис, стенопис, мозайка, църковна стенопис, икона. Награждаван 36 пъти с различни отличия за своите творчески постижения. Въпреки неговите завидни и неоспорими успехи в живописната сфера, за много от хората той е по-известен с проектирането и реализацията на над 35 православни църковни обекти в България, Гърция и Русия. Към момента е проектирал и реализирал с колектив близо 15 000 кв./м. (15 дка) екстериори и интериори под формата на стенописи, икони, иконостаси, витражи и др. Под негово ръководство в периода 2014-2022 г. бе изцяло изрисуван и новият катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Ловеч.

  Любопитното в творчеството на Владимир Аврамов е, че за разлика от преобладаващата сакрална живопис в неговите монументални произведения, където всеки един обект, форма и цвят се подчиняват на църковният канон, в кавалетна си живопис той разкрива себе си и своите философски търсения в абсолютно свободна форма. Спокойно реализира идеите си върху големи формати, но не по-малко внушителни и въздействащи са малките формати, които създава понякога с помощта на увеличително стъкло. Във всеки случай той постига търсеният ефект на безкрайност на пространството, мащабност, дълбочина, а ограниченията на рамката се изпаряват като мираж. Емоционалното въздействие върху зрителите той постига не само с избора на сюжети и обекти, с майсторско владеене на различни похвати, прилагането на различни сложни и смесени техники, комбинирането на абстракция с реализъм(натурализъм), но и с целенасоченото прилагане на законите от науката цветознание, където отдавна е известно влиянието на колорита върху подсъзнанието на публиката.

  В настоящата концептуална изложба озаглавена „Свръхчовекът“, която е подготвена специално за пространството на галерия „Видима“, проф. Аврамов ще представи най-новите си произведения, главно малки формати изпълнени в акварелна техника с акрилни бои върху картон. Идеята за този проект е в основата си повлияна от концепциите на големият философ Фридрих Ницше за смисълът и ролята на човека, и неговото историческо развитие. Представата за човека като творец, създаден по образ и подобие на Бог. Съзидателят, който съгражда в полза на другите въпреки себе си. Това издава и главната персонификация на свръхчовекът в неговите творби, а именно българският възрожденски гений и съвременник на Ницше – Уста Колю Фичето, с множеството си построени храмове и мостове, сред които и севлиевският мост над река Росица.

  А защо именно мостовете са главен герой в изложбата на проф. Аврамов и каква е неговата интерпретация на еволюционната верига (маймуна-човек-свръхчовек-маймуна) ще покажем и разкажем с удоволствие на нашите гости в сряда – 31-ви май от 18:00 ч. в галерия „Видима“, вход свободен!

  Среща-коктейл с автора, възможност за въпроси, коментари, снимки и автограф с него след 18:30 ч. Изложбата севлиевци и гости на града ще могат да разглеждат до 23-ти юни 2023 г.

  Място: Галерия "ВИДИМА" Дата: 31-05-23-06-2023 Час: 9-17


  Обявил: Галерия "Видима"

Ideal Standart - Vidima

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран