Слушай на своето устройство:

Меню приложения
 • С 5% ОТСТЪПКА ПЛАЩАМЕ ДО 30-ТИ АПРИЛ ГОДИШНИТЕ ДАНЪЦИ
  Община Севлиево

  Събитие

  С 5% ОТСТЪПКА ПЛАЩАМЕ ДО 30-ТИ АПРИЛ ГОДИШНИТЕ ДАНЪЦИ

  Могат да се плащат данъчните задължения по Закона за местните данъци и такси от всички собственици на недвижими имоти и превозни средства на територията на Община Севлиево.

  На всички, предплатили данъчните си задължения за цялата година до 30 април се прави 5 на сто отстъпка.

  Плащанията могат да се извършат по следните начини:

  - в касата на дирекция „Приходи от местни данъци и такси” - в сградата на Община Севлиево, етаж първи, стая 115 от 8,30 до 17 часа;

  - във всички кметства и кметски наместничества на община Севлиево;

  - чрез офисите на ИЗИПЕЙ- АД;

  - чрез офисите на БЪЛГАРСКИ ПОЩИ;

  - с банков превод по сметката на общината в „Уикредит Булбанк"АД - клон Севлиево.

  Място: Община Севлиево Дата: 30.04.2022 Час: 08.00-17.00


  Обявил: Община Севлиево

 • Какво влиза в сила на 1 януари
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО"

  Събитие

  Какво влиза в сила на 1 януари

  По-високи пенсии, но и по-строги условия за пенсиониране, нови правила за попълване на данъчните декларации, еконорми и цени влизат в сила в началото на годината. Промените са по-малко от обичайното, защото все още не е приет държавният бюджет и бюджетът на общественото осигуряване, чрез които в началото на всяка годината се променят правилата в осигуряването и данъчното облагане.

  Пенсионирането

  Изискванията за навършени години и осигурителен стаж се увеличават. Занапред мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 5 месеца и ако имат осигурителен стаж от 39 години и 2 месеца. Възрастта за пенсиониране на жените нараства на 61 години и 10 месеца, а изискването за осигурителен стаж е 36 години и 2 месеца.

  мъже: + 1 месец възраст и +2 месеца стаж

  жени: + 2 месеца възраст и + 2 месеца стаж

  Максималният размер на една пенсия се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв.

  Всичко, което трябва да знаете за:

  Изборът на редактора (1212)

  Линията на бедност се вдига от 369 на 413 лева.

  COVID надбавката към пенсиите става 60 лв. месечно, засега е прието тя да се изплаща до 30 юни. През последните три месеца на 2021 г. размерът й беше 120 лв., но междувременно пенсиите бяха увеличени.

  Нови правила за местене между първия и втория стълб

  Отпада възможността кандидат-пенсионерите да могат да изберат непосредствено преди пенсионирането дали да получават две пенсии - от НОИ и от частния фонд, в който са внасяли в годините, или една - само от НОИ, ако това е по-благоприятно за тях. От днес нататък този избор може да стане не по-късно от една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Тази възможност беше въведена след като се видя, че първите пенсионирани с осигуровки във втория стълб (а това са жените, родени след 31 декември 1959 г.) ще получат твърде ниски втори пенсии. Постепенно този срок ще се удължава докато не достигне 5 г. през 2038 г

  Разходите за ремонт влизат в данъчната декларация

  Разходите на домакинствата за ремонт вече ще могат да се вписват в данъчната декларация и така хората да си намаляват облагаемия доход. Правилото влезе в сила в началото на миналата година, но 2022-ра година ще е първата, в която този разход ще се декларира. Размерът на облекчението е до 2 хил. лв. годишно. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд. Ако са физически лица, в декларацията ще трябва да присъстват техните данни. Към самата декларация не се прилагат такива документи, но подаващият я трябва да ги пази и представи при проверка от страна на НАП.

  Как се ползват данъчните облекчения за деца

  През миналата година бяха въведени нови, в пъти по-благоприятни за родителите данъчни облекчения за деца - размерът на еднократното облекчение за деца е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 4500 лв. (сума за получаване 450 лв.), за две - 9000 лв. (сума за получаване 900 лв.), а за три и повече - 13500 лв. (сума за получаване 1350 лв.).

  Родителите, които искаха да ползват данъчното облекчение чрез работодателя си, вече са изпуснали срока за подаване на нужните документи, който изтече вчера. За тях обаче остава възможността да поискат намаляване на данъка чрез годишната си данъчна декларация. При ползване на данъчните облекчения с подаване на годишната данъчна декларация, родителят не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител. Допустимо е, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се ползва от другия родител. С подробните указания на Националната агенция за приходите можете да се запознаете тук.

  Общините получиха права да обявяват зони с ниски емисии

  От началото на 2022 г. влизат в сила промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. С тях се дава право на общините да обособяват зони с ниски емисии на вредни газове, както и да контролират и санкционират нарушителите. В т.нар. нискоемисионни зони ще се забранява или ограничава влизането на замърсяващи автомобили с нисък екологичен стандарт или отопляването с твърдо гориво. Кметовете на общини ще имат право да налагат глоби в размер от 50 до 500 лева на физически лица и от 200 до 1000 лева - на юридически лица.

  Новости при техническите прегледи - съвсем скоро

  От 12 януари ще заработи връзката между информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи. Така данните от техническия преглед на автомобилите за замърсяване ще постъпват незабавно в контролния орган след като от половин година действат новите стикери и удостоверения за техническа изправност и пет екологични категории.

  В очакване на нови цени

  Днес след 14 ч. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да обяви цената на природния газ за януари. Държавният доставчик "Булгаргаз" предложи увеличението да е с малко над 14% до 117.12 лв. (102 лв./мВтч през декември). Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че поскъпването от този порядък е реално, а причина е скокът на цените на европейските борси. в последните 20 дни.

  Мораториумът, който депутатите въведоха върху енергийните цени, не важи за природния газ, но включва парното. Затова въпреки голямото поскъпване на горивото, не се очаква корекция в цените на топлофикациите, които го използват. Това е добре за потребителите, но ще създаде дефицити в топлофикационните дружества.

  Заради инфлацията мобилните оператори обявиха, че повишават месечните абонаментни такси с между 4 и 5%. от началото на годината като разликата потребителите трябва да видят в сметките за януари, които ще получат месец по-късно. В поскъпването компаниите включват инфлацията за 2020 г. и очакваната за 2021 г. Междувременно министърът на индустрията Корнелия Нинова заяви, че ще го забрани, защото го смята за "нелоялна търговска практика".

  В работните дни между Коледа и Нова година подчинената на Нинова Комисия за защита на потребителите със заповед забрани на два от операторите - А1 и "Теленор", които едновременно обявиха индексацията, да вдигат цените. Формулировката е, че това не е възможно "по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори". Такъв ред обаче съществува в договорите, като единствено комисията атакува намерението на операторите да приложат наведнъж инфлационния индекс за две поредни години. Как ще реагират операторите и дали ще обжалват заповедта на Комисията за защита на потребителите, както и как държавата ще действа спрямо третия оператор - "Виваком", "Дневник" ще проследи в следващите дни.

  Място: България Дата: 01.01.2021 Час: 0000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО"

 • 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021
  Ideal Standard

  Събитие

  18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021

  С нови предизвикателства към професионалисти и студенти стартира 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021

  Проекти за участие се приемат до 31 март 2022 година.

  За 18-та поредна година Ideal Standard обявява началото на националния конкурс Баня на годината. В три категории творечско поле за изява могат да намерят утвърдени архитекти, дизайнери, проектанти, прохождащи в професията и студенти. Участниците могат да работят индивидуално или екипно, като проектите им представят най-новите световни тенденции в дизайна и проектирането на бани в обществени и жилищни пространства. Срокът за участие е от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г.

  КАТЕГОРИИТЕ в 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината са:

  1.СЕМЕЙНА БАНЯ С ATELIER COLLECTIONS – 3D - категорията е предназначена специално за активни/утвърдени архитекти, дизайнери и проектанти. Проектът трябва да е разработен за помещение не по-голямо от 12 кв. м., при свободен избор за план на помещението.

  2.ОБЩЕСТВЕНО САНИТАРНО ПОМЕЩЕНИЕ – 3D - категорията е за студенти, които целят по-висока експертиза в този сектор.

  3.РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ С ПРОДУКТИТЕ НА IDEAL STANDARD - категорията е за архитекти, дизайнери и проектанти, с чиято помощ продуктите на Ideal Standard са намерили своя дом през 2021 г.

  ГРАФИК

  Подаване на проектите - 1 декември 2021 г. - 31 март 2022 г.

  Гласуване на журито – 1 – 20 април 2022 г.

  Онлайн гласуване на публиката – 21 април – 1 май 2022 г.

  Финално събитие – 9 май 2022 г.

  ОЦЕНЯВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ

  Всеки член на журито гласува за всеки един проект чрез специално изработена онлайн платформа, без да разполага с информация за името на автора на проекта. Проектът се оценява по всеки от публикуваните критерии в дадената категория с оценка от 1 до 5. Проектите във всяка категория биват класирани според събраните точки от гласуването. Печели проектът, събрал най-много точки като сума от оценките на членовете на журито за съответната категория.

  Журито тази година е в състав: Христо Караиванов – председател на журито и търговски директор Клъстър Източна Европа в Идеал Стандарт, арх. Иван Александров, инж. Васил Велчев, арх. Радина Гешева, арх. Гергана Милушева, инж. Иван Гроздев, арх. Мирослав Гюнелиев, доц. д-р арх. Мария Давчева и проф. д-р арх. Орлин Давчев, арх. Борислав Игнатов, Красимир Капитанов, проф. д-р. инж. арх. Пеньо Столаров, арх. Юри Танов, арх. Димчо Тилев, арх. Галина Милкова и Недко Николов.

  НАГРАДИ

  Награда на журито „Ideal Standard Баня на годината 2021“ в отделните категории е:

  1.Първо място в категория „СЕМЕЙНА БАНЯ С ATELIER COLLECTIONS – 3D“ е 4 000 лв. + право на 30% отстъпка за продуктите от Atelier Collections до края на 2022-ра година.

  2.Първо място в категория „ОБЩЕСТВЕНО САНИТАРНО ПОМЕЩЕНИЕ – 3D“ е 2 000 лв.

  3.Първо място в категория „РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ С ПРОДУКТИТЕ НА IDEAL STANDARD“ е 2 000 лв.

  Приз на медиите

  Наградата на медиите във всяка от категориите е двудневно посещение на заводите на Ideal Standard в гр. Севлиево, както и представяне на проектите им в изданията на партниращите медии.

  Награда "Баня на публиката"

  Авторите на проектите-фаворити на публиката за всяка категория е СПА уикенд за двама в България.

  Пълната информация за 18-тото издание на Ideal Standard Баня на годината 2021 е публикувана на официалния сайт на конкурса - https://thebathroom.bg/s/banianagodinata/

  Място: Севлиево, Ideal Standard Дата: 09.05.2022 Час: 0000


  Обявил: Ideal Standard

 • Нов ценоразпис за санкциите за нарушения по пътищата вече е в сила!!!
  МВР

  Събитие

  Нов ценоразпис за санкциите за нарушения по пътищата вече е в сила!!!

  Предоставяме ви пълен ценоразпис на завишените санкции за нарушенията на шофьорите, за да сте наясно какво ви грози, като ви бръкнат в джоба.

  Превишена скорост

  В населени места за превишаване с:

  10 км/ч – глоба 20 лв.;

  от 11 до 20 км/ч – глоба 50 лв.;

  от 21 до 30 км/ч – глоба 100 лв и отнемане на 2 контролни точки;

  от 31 до 40 км/ч – глоба 400 лв и 6 точки;

  над 40 км/ч – глоба 600 лв и 12 точки;

  над 50 км/ч – глоба 700 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и три месеца без книжка и 16 точки.

  Извън населено място за превишаване с:

  10 км/ч – глоба 20 лв.;

  от 11 до 20 км/ч – глоба 50 лв.;

  от 21 до 30 км/ч – глоба 100 лв, и отнемане на 2 контролни точки;

  от 31 до 40 км/ч – глоба 300 лв и 6 точки;

  от 41 до 50 км/ч – глоба 400 лв и 12 точки;

  над 50 км/ч – глоба 600 лв, за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв и 16 точки.

  Паркиране

  Паркиране на място за инвалиди, без водачът да има това право – глоба 200 лв.

  Паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари – глоба от 50 до 200 лв.

  Паркиране в зоната на пешеходна пътека – глоба 50 лева и 3 контролни точки.

  Престоява или паркира като втори ред в активна лента за движение – глоба 50 лева и 4 точки.

  Паркиране на спирка – глоба от 20 до 150 лева и 3 контролни точки.

  Неправилно паркиране – 20 лева.

  Без винетка

  Лек автомобил – 300 лева.

  Превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача – 600 лв.

  Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона – 1500 лв.

  Камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 или повече тона – 3000 лв.

  Маневри и разположение на пътното платно

  Неправилно престояване – глоба 20 лева.

  Нарушение на правилата за разположение на превозно средство върху платното за движение – глоба 20 лева.

  Нарушава правилата за движение назад – глоба 20 лева.

  Неправилно престояване – глоба 50 лева.

  Движение в BUS лента – глоба 50 лева.

  Каране по релси и нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез – глоба от 20 до 150 лв и 4 контролни точки.

  Необозначено спряло на платното превозно средство – глоба 150 лв и 6 точки.

  Неосигуряване на преминаване на превозно средство със специален режим на движение – глоба 150 лева и 6 контролни точки.

  Каране в насрещното по автомагистрала и скоростен път – без книжка за срок от три месеца и глоба 1000 лв. При повторно нарушение половин години без книжка и глоба 4000 лв.

  Неспазване на знаци

  Не спира на знак STOP – глоба 20 лева и глоба 7 точки.

  Неправилно включване в движението, неправилно престрояване, неправилно изпреварване, не спазване на предимството – глоба 20 лева.

  Навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно превозно средство, или се движи в забранената посока на еднопосочен път – глоба 30 лева.

  Неправилно изпреварване без опасност за движението – глоба 30 лева и 4 точки.

  Не спазване светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика – глоба 50 лева и 4 точки.

  Неспазване на пътни знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението – глоба 150 лева и 6 контролни точки.

  Преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лева и 10 контролни точки. При повторно нарушение глобата е 200 лева и книжката се взима за месец.

  Не осигурява предимство, когато преминава през пешеходна пътека – глоба 100 лева. При повторно нарушение глобата е 200 лева и книжката се взима за месец.

  Катастрофа

  Катастрофа заради движение с несъобразена скорост и неспазване на дистанция – глоба до 200 лв и 3 точки.

  Гуми

  Глоба 50 лева се налага за управление на моторно превозно средство с износени или разкъсани гуми и 6 контролни точки. В периода от 15 ноември до 1 март колите трябва да са с предназначени за зимни условия гуми, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

  Документи и проверка

  Не носи свидетелство за управление, контролен талон и талон на превозното средство – глоба 10 лева.

  Не носи документ за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ – глоба 10 лева.

  При отказ да се предадат документите за проверка – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

  Управление на моторно превозно средство при отнета книжка – глоба от 100 до 300 лв.

  Управление на моторно превозно средство без книжка – глоба от 100 до 300 лева.

  Осуетяване на извършването на проверка от органите за контрол – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

  Отказ да се изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

  Алкохол

  При концентрация над 0.5 до 0.8 промила включително – 6 месеца без книжка и глоба 500 лв, отнемат се и 10 контролни точки.

  При концентрация над 0.8 до 1.2 промила включително – година без книжка и глоба 1000 лв.

  При повторно нарушение книжката се отнема за една до три години и се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

  При отказ за проверка за алкохол и/или наркотици – отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв и отнемане на 12 точки.

  Предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози – глоба от 100 до 300 лева.

  Участие в гонки

  Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, или ги ползва за други цели, освен в съответствие с тяхното предназначение се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 12 месеца и глоба 3000 лв.

  За повторно нарушение санкцията е без книжка за срок от три години и глоба 5000 лв.

  Други

  Неправилно използване на звуков сигнал в населено място – глоба 10 лева.

  Изхвърля от превозно средство предмети или вещества, които замърсяват пътя – глоба 30 лева и 5 контролни точки.

  Закъснение за технически преглед – глоба до 50 лв.

  Управление на моторно превозно средство с емисии на вредни вещества над нормите или с неизправно шумозаглушително устройство – глоба до 50 лева

  Използване на антирадар – глоба до 50 лева

  Поставен на неправилно място номер – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

  Управление на превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е без номера – без книжка от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв.

  Използване на сигнали, предвидени за автомобил със специален режим на движение – отнемане на книжката за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

  Използване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство – глоба 50 лева и 6 контролни точки

  Непоставен предпазен колан – глоба 50 лева и 10 контролни точки.

  Превоз на деца в нарушение на изискванията – глоба 50 лева

  Управление на превозно средство с нечетлив или закрит регистрационен номер – глоба 50 лева.

  Глоби за велосипедисти, пешеходци и пътници

  Управление на велосипед без светлоотразителна жилетка – глоба 10 лева.

  Преминаване от пешеходец през огражденията от парапети или вериги – глоба 50 лева. Всички други нарушения на пешеходците се санкционират с глоба от 20 лева.

  Място: България Дата: 01.09.2021 Час: 0000


  Обявил: МВР

 • Съвети на КАТ към пешеходци и водачи при застудяване
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО

  Събитие

  Съвети на КАТ към пешеходци и водачи при застудяване

  Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Нека телефоните им са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.

  Препоръки за движение по пътищата при ниски температури:

  Пешеходци:

  ∙ Излизайте навън само ако това е абсолютно наложително

  ∙ Движете се само по тротоарите, използвайте подлезите и надлезите за пешеходци

  ∙ Извън населените места се движете срещу автомобилния поток по банкета

  ∙ Обличайте се с топли дрехи

  ∙ Обуйте здрави зимни обувки, при възможност с дълбок грайфер

  ∙ Ако сте с шапка, при пресичане се огледайте няколко пъти, преди да стъпите на улицата. Шапката помага против студа, но в известна степен пречи на слуховото възприятие

  ∙ Дори да сте на пешеходна пътека, огледайте се и само ако автомобилът е далече, преминете

  ∙ Слушалките в ушите и силната музика пречат на възприятията

  ∙ Ако има поледица или сняг, върнете се и изчакайте, докато снегът бъде почистен и бъде опесъчено

  Водачи:

  ∙ Ако не се налага непременно да пътувате, отложи заминаването до нормализиране на обстановката

  ∙ Преценете дали се налага на път да тръгне цялото семейство. Особено важна е преценката, ако имате малко дете

  ∙Ако все още не сте сменили гумите, не губете време – незабавно ги подменете с гуми за зимни условия

  ∙ Всички течности в системите на автомобила трябва да са подменени с незамръзващи

  ∙ Проверете: налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички светлинни източници – фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити, работи ли отоплителната система на автомобила

  ∙ Заредете достатъчно гориво

  ∙ Преди път извън населено място се осведомете:за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут

  ∙ Поставете в колата: вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор, мобилно зарядно за телефон, дебело одеяло, вода и суха храна, проверете и обновете съдържанието на автоаптечката, вземете достатъчно лекарства, ако сте на лечение

  ∙ При попадане в рискова ситуация сигнализирайте първо на телефона за спешни случаи 112, след това потърсете за съдействие близки и приятели.

  Място: България Дата: 11-03-18-19 Час: 00;00


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО

Ideal Standart - Vidima

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран