Слушай на своето мобилно устройство:

Меню приложения
 • Изложба на колоритния Христо Бозуков.
  Галерия "Видима"

  Събитие

  Изложба на колоритния Христо Бозуков.

  Модерен, съвременен, талантлив, експресивен, смел, млад и влюбен. За пръв път пред севлиевска публика ще покаже свои творби пловдивският художник Христо Бозуков. Роден през 1987 г. в гр. Пловдив, Христо Бозуков е един от най-ярките представители на новото поколение български художници.

  „Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката е не само неговото изкуство като краен продукт, а самия подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него Галериите са като светени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада.“ – такива са думите на неговия мениджър и партньор в живота Джей Хaуари, фрилансър арт проекти в Нидерландия.

  В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта.

  Като всяка негова проява, и изложбата в галерия Видима ще бъде много интригуваща. С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание. Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина, те прекарват последните месеци заедно и през това време те съчетават служебните и интимните отношения без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом.

  Концепция на изложбата(Джей Хауари)

  Една епоха, написана само за една година. Промяната на новото време, ключ към вътрешните скрити светове … Ковид-19 е несъмнено период на преоткриване на собствените граници и ценности ...

  Картините на младия Пловдивски автор са едно концептуално отражение на периода на социално затишие по време на Ковид-кризата. Христо Бозуков, като една ярка, авантюристична фигура, нетипичният представител на младото поколение художници, преоткрива една идилия и вдъхновение в домашно-артистична обстановка с помощта на неговата муза, която му асистира като артистичен пример на partners in crime.

  „Home Office with assistant“ е едно търсене в чувства и емоции по време на паузата след края на първия и началото на втория lockdown, като следствие на вътрешната му същност. Тази изложба е едно съчетание на обстоятелства, енергия и вдъхновение за най-красивото и истинско преживяване, погледнато през призмата на живописта във всичките й вариации. Вариации на живота, които може да се нарисуват или никога да не се изживеят. Вибрациите, които са въплътени в картините се виждат в експресивната техника на рисуване и подбраните тонове на определени цветове.

  Дълбокият замах и значение на бялото, присъстващо във всяка една от творбите на автора носи контра-психологическия смисъл на „съвършенство, идеализъм“ и същевременно‚ несигурност, ограниченост, което въплъщава неговата вътрешна същност - търсенето на вечната, чиста красота във всичко и реалната действителност, която ни се налага да живеем.

  Най-важното за един художник винаги е било да запази собствения си почерк и паралелно да пресъздава вътрешните си емоции и да отразява времето, в което живеем, защото една картина е въплъщение на нарисувани думи, изразени чувства, отражение на събития и огледало на бъдещето. Христо Бозуков успява по един магично-абстрактен начин да представи всичко това в подбора на творбите си за изложбата „Home Office with assistant“ в Галерия Видима, като се опитва интерактивно да комуникира с публиката. В картините си авторът не разказва, а показва, макар че в платната му говорът на изображенията е ясен, колориран и въздейства на зрителя. А това е истинското изкуство: да си различен, да надграждаш винаги.

  Изложбата ще открие уважавания художник и преподавател от великотърновския университет проф. Владимир Аврамов.

  Повече за автора:

  През 2014 г. завършва висше образование бакалавър и магистър по стенопис във Великотърновския университет ”Св.Св. Кирил и Методий”, факултет по Изобразително изкуство.

  От 2009 г. участва в повече от 70 (шестдесет) изложби в България и чужбина, от които 17 самостоятелни. В България изложбите са в художествените галерии на Велико Търново, София, Пловдив, Тутракан, Габрово, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Ямбол, Трявна, Разград.

  В чужбина: - Първи международен пленер за студенти в Сърбия - Ниш – 2011; - Изложба „Вятър в мъглата” в Румъния – Констанца - 2011; - Изложба в галерия „Paulina’s Friends“, Берлин, Германия – 2016г; - Изложба в Villa Cathala- Noisy-le-Grand, Париж, Франция – 2018.

  Награди: - Конкурс за млади автори „Ичко Лозев”- 2011, второ място; - Награда в студентска изложба конкурс „Изкуство на хартията” – 2012; - Награда за живопис на годишната студентска изложба – 2012; - Специална награда за млад автор, годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници - 2015., Награда за млад автор на ‚Дружеството на пловдивските художници‘ – 2019; Награда от Международна Фондация ‚Св.Св. Кирил и Методий‘ на 10 Международно Биенале на малките форми- Плевен 2020

  Проект интермедия пърформанс ‚ ВиброПулс 139/34‘ Национален Фонд Култура, Творчески инициативи 2020

  Организатор, участник и куратор на: - Изложба „АРТРозалиада“ – 2012, 2013, 2014 в Пловдив, Велико Търново и Разград;

  Член е на Дружеството на Пловдивските Художници и на Дружеството на Берлинските художници (BBK).

  Място: Галерия "Видима" Дата: 26-01-2021 Час: 18.00


  Обявил: Галерия "Видима"

 • 12 тенденции, които ще видим през 2021 г.
  Euractiv

  Събитие

  12 тенденции, които ще видим през 2021 г.

  Юлиан Попов е бивш журналист, бивш министър на околната среда и един от признатите европейски експерти по въпросите на климата, член на борда на директорите на Euractiv България. Препечатваме коментара му без редакторска намеса.

  През тази година очаквам тези промени да станат не само ясно видими, но също така неизбежни и необратими. Те ще обхванат най-вече сектора на услугите, но ще де засегнат също и производството и селското стопанство.

  1. Ковид сложи край на ненужното бизнес пътуване. Бизнес пътуванията няма да се върнат в предишния си вид. Вероятно ще се свият наполовина, може и повече.

  2. Офисът, какъвто го знаем, до голяма степен ще изчезне и ще бъде заменен с различни форми на локални споделени работни пространства и нов домашен дизайн.

  3. Работното време от 9.00 до 17.00 също до голяма степен ще изчезне. Дори и традиционни чиновници все по-често ще ходят на работа по 2-3 дни в седмицата, често за по няколко часа, а през останалото време ще работят виртуално.

  4. Край на урбанизацията. Това е мегатенденция, която постепенно ще промени разбирането ни за град, транспортна и енергийна инфраструктура. Един от най-сложните за овладяване процеси, масовата урбанизация, ще се забави, може да спре, дори и да се обръща.

  5. Появата на виртуалния град. Голяма част от онова, което очакваме от града – забавления, социален живот, образование, здравеопазване, ще стане виртуално и ще се превърне във виртуална градска среда.

  6. Завръщане на съседството. Все по-малко ще се местим на нови места заради работата. Вместо това ще се местим там, където ни харесва да живеем и където ще можем да поддържаме съседски отношения, независими от типа работа, която вършим.

  7. Промяна на дома. Дизайнът на дома ще се промени, за да позволи по-добро съчетание на почивка, социален живот и работа, както и на доставки на онлайн пазаруването.

  8. Хибридно образование. Образованието в голяма степен ще се виртуализира. Не, няма да си осигурявам всичкото знание онлайн, но виртуалните образователни платформи в комбинация с новите съседски общности ще създадат нов тип висококачествено средно и висше образование, достъпно за всички.

  9. Хибридно здравеопазване. Подобно на образованието, медицината и здравното обслужване също ще ползват широко виртуални и онлайн платформи. Качествената медицина ще стане много по-достъпна и ще спомогне значително за настъпването на постурбанистичната ера.

  10. Възход на сензорите. Всичко това ще бъде широко подкрепено от възхода на сензорите, най-вече оптични, които правят възможни автономните превозни средства, идентификацията на образи, онлайн пазаруването, наблюдението на качеството на въздуха, телемедицината и множество други процеси на новото време.

  11. Доставките и логистиката ще продължат своя възход. Те ще се роботизират и автоматизират все повече и повече и ще достигат до все по-необичайни места.

  12. Биоикономиката ще се развие по-бързо и ще подпомогне децентрализацията и деурбанизацията на нашия живот. Ще видим възход на много сфери в този сектор – от градското и вертикалното земеделие, през биогоривата до нов тип храни и медикаменти.

  От това дали ще възприемем, подкрепим и ускорим тези тенденции, или ще им се противопоставим, ще зависи в голяма степен къде ще се озовем в един нов и силно конкурентен свят.

  https://euractiv.bg/section/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d0%b8/opinion/12-%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-2021-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0/

  Място: България Дата: 01-01-31-12-2021 Час: 0000


  Обявил: Euractiv

 • Какви промени влизат в сила от 1 януари
  Радио "Севлиево!

  Събитие

  Какви промени влизат в сила от 1 януари

  Oт 1 януaри минимaлнaтa рaбoтнa зaплaтa cтaвa пo-виcoкa - 650 лeвa oт прeдишнитe 610. Минимaлнaтa пeнcия cъщo ce прoмeня oт утрe. Възрacтнитe хoрa вeчe щe пoлучaвaт пo нaй-мaлкo 300 лeвa. Дo крaя нa мaрт ocтaвaт и дoпълнитeлнитe 50 лeвa пoмoщ.

   

   

   

  Прoмeни прeдcтoят и при цeнитe нa вoдaтa. Зa ceдeм oблacти нa cтрaнaтa тe щe ce кaчaт прeз първия дeн нa 2021 г. В Coфия и Рaзгрaд c нaй-мнoгo - oкoлo 6%, a c пo-мaлкo във Вaрнa, Плoвдив, Пeрник, Плeвeн и Кърджaли. В 16 други oблacти oбaчe цeнитe пaдaт.

   

   

   

  Прoдължaвa възмoжнocттa зa кaндидaтcтвaнe зa кoмпeнcaциитe oт 24 лeвa нa дeн зa зaтвoрeни бизнecи, пoзнaти кaтo мяркaтa „Зaпaзи мe”. Пo-рaнo кaбинeтът взe рeшeниe зa прoмянa във въпрocнaтa мяркa. Чрeз нeя, рaбoтницитe щe пoлучaвaт 75% oт ocигуритeлния cи дoхoд, cпрямo oктoмври 2020 г. Тя oбaчe прeдcтoи дa бъдe oбнaрoдвaнa в „Държaвeн вecтник” прeди дa влeзe в cилa.

  Осигуряване, пенсиониране

   

  Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране. Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца и да имат осигурителен стаж 36 г. През 2020 г. изискванията бяха с по два месеца по-ниски. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

  Жени: възраст - 61 г. 8 м, стаж - 36 г.

  Мъже: възраст - 64 г. 4 м., стаж - 39 г.

   

   

  Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв. Нарастването спрямо 2020 г. е с 6.7%. Максималният осигурителен доход остава на миналогодишното ниво - 3000 лв. Земеделските производители и тютюнопроизводителите ще се осигуряват тази година върху поне 420 лв., колкото и през миналата.Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии - средно с около 4.5%. Минимални прагове не бяха договорени от работодателите и синдикатите, нито правителството определи административно нови нива, а процентът на повишение се дължи на увеличената минимална работна заплата.

   

  Заради ковид- кризата, продължителните неплатени отпуски и безработицата, депутатите взеха решение през 2021 г. за осигурителен стаж да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни - двойно повече, отколкото досега.Промени в данъците

   

  За тази година влизат в сила и облекчения за отглеждане на деца независимо от дохода на семейството. Тук също важи правилото, че отстъпката ще се ползва за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация - през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 - 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв.

  едно непълнолетно дете - приспадат се 4500 лв.;

  две непълнолетни деца - приспадат се 9000 лв.;

  три и повече непълнолетни деца - приспадат се 13 500 лв.

   

   

  Размерът на детските надбавки остава непроменен, но учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.Необлагаемият размер на ваучерите за храна е повишен от 60 лв. на 80 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице.

   

  За физическите лица срокът за подаване на годишната данъчна декларация за доходите остава непроменен - от 10 януари до 30 април 2021 г.Нови цени

   

  В последните дни на 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови цени на питейната вода в 26 области на страната, които влизат в сила днес. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград - с около 6 %.

   

  Ценовото увеличение за Варна е 1,2%, в Пловдив и Кърджали е съответно 0.4% и 1.2 на сто. В Перник ВиК услугите поскъпват с 0.5%, а в Монтана - с 0.1%. В Брацигово ще се плаща с 1.6% повече, в Плевен - с 2.2%, в Сапарева баня - с 1.1%. За Хасково поскъпването е с 0.5%.

  Намаляват цените в Смолян (2.2%), Силистра (0.1%), Русе (6.7%), Златни пясъци (2.9%), Шумен (3.2%), Сливен (14.2%), Бургас (10.5%), Ямбол (12.3%), Враца (0.5%), Добрич (13%), Видин (10.4%), Велико Търново (6.2%), Габрово (3.4%), Кресна (16.9%), Благоевград (3.4%), Берковица (11.9%), Ловеч (0.5%), Търговище (1.2%) и Троян (2.7%).

   

   

  Днес следобед се очаква енергийният регулатор да вземе решение и за цената на природния газ за месеца

  като предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" е за намаление от 6.6 на сто - от 27.70 лв./MWh през декември на 25.86 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

   

   

  Мерки срещу коронавируса

   

  От първия работен ден на годината отварят за посетители музеите, галериите, кината на 30% от капацитета им. Ще заработят и детските ясли и градини. Учениците от 1 до 4 клас също се връщат в класните стаи в понеделник.

   

  След празниците Зелената зона в София се разширява. Ограничението за паркиране ще обхваща вече и квартал "Яворов" в район "Слатина" и квартал "Иван Вазов" - в район "Триадица". Освен това ще важи и в съботните дни от 10 до 18 ч., а не само в делничните.

   

  Живеещите в платените зони за паркиране - синя и зелена, ще си служат от тази година с електронни стикери за мястото да паркират там. Цената е 100 лв. за година в зелена зона и 150 лв. - в синя, за една кола. "Винетният стикер може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални", съобщиха от общината.

  Място: България Дата: 1-01-31-12-2021 Час: 0000


  Обявил: Радио "Севлиево!

Ideal Standart - Vidima

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран