Слушай на своето устройство:

Меню приложения
 • Севлиево отново ще бъде столица на тиквата от 9 до 15 октомври
  Община Севлиево

  Събитие

  Севлиево отново ще бъде столица на тиквата от 9 до 15 октомври

  В дните от 9 до 15 октомври 2023 г. Севлиево ще отбележи празника на своя небесен патрон и закрилник, като по традиция ще събере отново земеделските производители и търговците от цялата страна на най-стария есенен панаир у нас – севлиевският. И тази година отново ще се проведе обичаният от всички “Празник на тиквата”, който ще има своето 18-о издание.

  П Р О Г Р А М А

  9 ОКТОМВРИ

  10:30 – Тиквени, цветни фантазии – забавно ателие и изложба

  АВК „Дандолови къщи“

  9 – 11 ОКТОМВРИ

  Вълшебникът театър

  НЧ „Развитие – 1870“, по отделна програма

  http://chitalishte-razvitie.net/

  9 – 14 ОКТОМВРИ

  Изложба 20 години „Детски арт център Видима” – Един шедьовър на детското творчество! Свобода, фантазия, енергия, любов и чистота!

  Тренинг център „Идеал Стандарт – Видима“ (до сградата на Община Севлиево), работно време: 11:00 – 18:00

  10 ОКТОМВРИ

  17:30 – Традиционно представяне на част от творчеството на китаиста Петко Хинов

  Централно фоайе на Община Севлиево

  12 ОКТОМВРИ

  19:00 – Откриване на Севлиевския есенен панаир с концерт на Формация „Илиев“, солист – Цветина Маринова

  Панаирна естрада

  13 ОКТОМВРИ

  10:00 – Севлиево бяга – ученическа щафета и масов крос, съвместна инициатива на Община Севлиево и Ротари клуб

  Велосипедна алея в зона за крайградски отдих

  18:00 – Откриване на изложба „Тиквени приказки от захар“ – представяне на български арт декоратори

  Централно фоайе на община Севлиево

  19:00 – Концерт – спектакъл на Рафи Бохосян с бенд и балет

  Площад „Свобода”

  20:30 – Концерт на Емилия

  Панаирна естрада

  22:00 – Електронно парти „Sevlievo Open Air” със специалното участие на DJ Mascota

  Парк „Черничките“

  14 – 15 ОКТОМВРИ

  Фотографски срещи Севлиево’23 „Истории в кадър…“

  НЧ „Развитие – 1870“, http://chitalishte-razvitie.net/

  14 ОКТОМВРИ – ДЕН НА СЕВЛИЕВО (ПЕТКОВДЕН)

  10:00 – Литургия за Света Петка

  Храмовете в община Севлиево

  11:00 – Тиквено парти с гости Димитър Рачков и Герасим Георгиев – Геро

  Площад „Свобода”

  Оранжеви звездички – забавна програма от детските градини, Площад „Свобода”

  Откриване на традиционната кулинарна изложба и връчване на наградите на победителите, до сградата на Община Севлиево

  Награждаване на участниците в изложба-конкурс „Тиква най – най“

  Площад „Свобода”

  Кулинарно шоу на шеф Андре Токев

  Площад „Свобода”

  Открита сцена – местни състави и гости

  Площад „Свобода”

  Похапване на Тиквеника – рекордьор

  Пред хотел „Севлиево Плаза“

  Кулинарни ателиета

  Площад „Свобода”

  Спортни демонстрации

  Площад „Свобода”

  12:00 – 18:00 – Пътуващ фестивал „Улицата”

  Пешеходката улица „Хр. Спиридонов“

  14:00 – 16:00 – „Северняшки гайтани“ – събор на изпълнители от клубове за български хора

  Спортна зала„Дан Колов“

  16:30 – Традиционно хоро по тиквено време

  Площад „Свобода”

  18:30 – Концерт на Владимир Михайлов и група

  Площад „Свобода”

  19:00 – 24:00 „Нощ в музея” – отворени врати

  Хаджистояново училище

  19:00 – 24:00 – Нощ в галерията – отворени врати

  ГХГ „Асен и Илия Пейкови” и Музей на съвременното изкуство

  20:30 – Концерт на Малина

  Панаирна естрада

  15 ОКТОМВРИ 2023

  10:30 – 12:00 – Игри за малки и големи, ателиета, музика, танци, награди и изненади – забавна програма

  Площад „Свобода”

  20:30 – Концерт на Фики

  Панаирна естрада

  СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ:

  Зона на занаята

  Тиквени кулинарни кътове

  Тиквен бар

  Тиквени ателиета

   

  Място: Севлиево Дата: 9-15-10-2023 Час: 00:00


  Обявил: Община Севлиево

 • Започна поетапното въвеждане на новата NORD система за сметосъбиране и смет...
  ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

  Събитие

  Започна поетапното въвеждане на новата NORD система за сметосъбиране и сметоизвозване в Севлиево.

  По ул. „Никола Петков” пилотно са поставени нови контейнери за битови отпадъци, които се обслужват напълно механизирано. Старите контейнери са с капацитет от 1.1 куб.м., новите са повече от два до три пъти по-големи: 2.25 куб.м., 3 и 3,75 куб.м. Те са конструирани изцяло от стомана, а изработката им не позволява бъдат отворени за по-дълго от времето, необходимо човек да изхвърли отпадъците си. Два са начините, по които те се отварят – ръчно и с крак, чрез натискане на специален педал.

  Важно е жителите на общината да спазват основни правила при изхвърлянето на отпадъците си, които не са предназначени за тези съдове:

  Строителните и едрогабаритни отпадъци не се изхвърлят в контейнерите, а се приемат безвъзмездно от Регионално депо за отпадъци. Ангажимент на собственика им е извозването до площадката.

  В тези контейнери не се изхвърлят излезлите от употреба автомобилни гуми - те се предават на сервиза или магазина, от който са закупени. Същото важи за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, което се събира от дома след обаждане на телефон: 0675 396 218

  Растителните отпадъци също не трябва да се изхвърлят в новите контейнери - за тях има специално поставени кафяви на цвят.

  Припомняме, че е град Севлиево е въведена трицветната система за разделно събиране, която е изградена изцяло от пластмасови контейнери тип „Иглу“, всеки с вместимост от 1 500 л. и общ обем на всяка обособена точка от 4 500 л. В сините контейнери се събират хартиени и картонени отпадъци от опаковки. В жълтите - пластмасови и метални, а в зелените контейнери – стъклени отпадъци от опаковки. На всеки от тях допълнително има указания.

  Призоваваме всички жители и собственици на търговски обекти да използват по предназначение наличните контейнери за разделно събиране, като по–обемистите кашони и пластмасови бутилки трябва да бъдат сгънати или нарязани, с цел преминаването им през отворите на съдовете.

   

  Място: Община Севлиево Дата: 09-2023 Час: 00.00


  Обявил: ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

 • 10 основни съвета за шофьорите през есента
  РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

  Събитие

  10 основни съвета за шофьорите през есента

  настъпването на есента мнозина шофьори, особено начинаещите, може да се сблъскат с определени трудности. По-добре е те да се подготвят за тях отрано. Дори ако шофирането през зимата отдавна не плаши никого, то тогава трябва ли да се опасяваме от пътуванията през есента?

  Може би и не трябва, но да се подходи отговорно към шофирането през този сезон, е необходимо. В противен случай са възможни неприятности. А те не са никак малко.

  Цветята на живота

  Наивно е да се очаква, че всичките деца ще се движат в "индийска нишка", без да правят опити да ви скочат на капака на най-неочакваните места. Панацея, естествено, няма. Просто увеличете вашето внимание. Постарайте се да прокарате сутрешните си маршрути по-далеч от училища и детски градини. Именно там ще са най-големите задръствания през първите няколко седмици на учебната година.

  Сляпото време на годината.

  Обкръжаващият ви пейзаж бързо започва да чернее, границите на пътната настилка се сливат с неизвестността, а насрещният транспорт ви заслепява с фаровете си. Освен това, от време на време и собствените ви фарове светят не където трябва - през лятото вие на това просто не сте обръщали внимание. Казано с няколко думи, трябва да си проверите осветителната техника (не само фаровете), а на пътя "лигавщините" да бъдат прекратени.

  Хлъзга се

  Впрочем, има и друга възможност да се усетят всичките прелести на хлъзгането - това са падналите листа на дърветата. Накратко казано, намалете скоростта - по-лошо няма да стане!

  Мръсотия

  Когато предното стъкло, което сутринта си е било напълно прозрачно, буквално пред очите ви се покрие с всевъзможни гадости, а чистачките ви започнат да размазват мръсотията, то опасността от ПТП нараства сериозно. Не се оставяйте на мързела си, който за пореден път ще ви излъже да не си забършете предното стъкло. Особено там, където чистачките не достигат. Това ще увеличи видимостта ви. Не икономисвайте и от течността за чистачки, просто малко по малко преминавайте от лятна към такава, която съдържа спирт.

  Листа жълти

  Падналите листа много обичат да се навират навсякъде, включително и във въздухопровода на парното. Съветът е прост: махнете гълъбарника навреме. Иначе вместо вас това ще направят монтьорите, само че не безплатно.

  Шляпаме по локвите

  Не се притеснявахте да намалявате скоростта, виждайки пред вас водно препятствие. Списъкът с неприятните изненади тук е доста голям: от аквапланинг до воден удар в двигателя, в суччай че въобще не ви провърви. Освен това, колата може и да се подхлъзне, ако, например, левите колела са на асфалт, а десните форсират в локвата.

  Абразив

  През есента по колите полева толкова голямо количество мръсотия, че под нейното въздействие каросерията неволно губи своя първоначален блясък. Рецептата е проста: "трябва да се къпем по-често". Освен това, в борбата с абразивите частично помага и нанасянето на защитни вакси.

  Акумулаторът

  През есента видимо се увеличава потреблението на електричество в колата: на опашката за ток се нареждат фаровете, вентилаторът на парното, подгряването на стъклата, чистачките. При картки пътувания това може да доведе до незареждане на акумулатора - ако не си направите труда да го проверите и дозаредите, то при първото по-сериозно захлаждане той може да откаже.

  Багажникът

  С настъпването на календарната есен е полезно да се направи ревизия на багажното отделение на автомобила. Всякакви бански и джапанки е време да бъдат заменени със старо яко или грейка. Ами ако на нощния есенен път с колата стане нещо, а вие по навик се по тънка ветровка. Направо ще си замръзнете.

  Налягането пада

  Налягането в гумите с настъпването на есента се понижава от студа - с около 0.1 бара за всеки 10 градуса. Така че, ако вие последно сте проверявали налягането на гумите през лятото и то е било нормално - примерно 2,3 бара, то през есенната нощ с приближаването на температурата до нулата налягането в гумите може да падне до само 2.0 бара.

  Гуми

  Онези, които нямат зимни гуми, е време да се замислят за покупката на такива. А онези, които имат, задължително трябва да си ги сложат и да проверят, дали останалият по тях грайфер отговаря на изискванията за безопасност.

  Защита от корозия

  Не е тайна че максимално корозионно въздействие върху автомобила се оказва през зимата, затова не би било лошо антикорозионният грунд по пода на колата да бъде подновен. По-опитните автомобилисти от онова време знаят, че не е лошо по кухините на автомобила да се нанесе специален, по-течен препарат за защита. Естествено, собствениците на по-нови коли едва ли ще се занимават с това, но стопаните на старичките коли е най-добре да не забравят този съвет.

  Безавариен път по есенните пътища!

  Място: СЕВЛИЕВО Дата: 22-09-22-12 Час: 0000


  Обявил: РАДИО ''СЕВЛИЕВО''

Ideal Standart - Vidima

Времето

Sevlievci.com - Бъди информиран